Aggressive mennesker har brede ansigter
Hvis dit ansigt er bredt og lavt, er der øget risiko for, at du er aggressiv af natur – og at andre mennesker betragter dig som aggressiv, selvom du forsøger at se afslappet ud, viser ny forskning.

Vi bruger ansigtstræk til at bedømme køn, følelser, personlighed, følelser og opførsel. Nu viser ny forskning, at vi sandsynligvis også kan bedømme temperament. (Foto: perkmeup)

Vi bruger ansigtstræk til at bedømme køn, følelser, personlighed, følelser og opførsel. Nu viser ny forskning, at vi sandsynligvis også kan bedømme temperament. (Foto: perkmeup)

Mange af os har fået at vide, at vi ikke skal bedømme andre efter deres udseende. Nu antyder en ny undersøgelse, at det er et rigtigt dårligt råd at følge, fordi vi kan faktisk kan læse en hel del ud af fremmede ansigter.

Canadiske forskere har brugt billeder af en række mænd med ansigtet lagt i neutrale folder. Billederne blev vist til frivillige, som skulle bedømme mændenes tilbøjelighed til at være aggressive på en skala fra 1 til 7.

Bedømmelserne blev sammenlignet med en psykologisk måling af, hvor aggressive mændene reelt er, og resultatet var meget afslørende, lyder det fra forskerne.

Små forskelle påvirker

De frivillige var ikke bare gode til at bedømme, hvilke mænd der var aggressive. De bedømte i høj grad mænd som aggressive, når de havde stor afstand mellem deres kinder og kort afstand mellem overlæben og punktet mellem øjenbrynene.

Det gjorde ingen forskel i bedømmelsen, om de frivillige kiggede på billedet i to sekunder eller blot 39 millisekunder.

»Det indikerer, at subtile forskelle i ansigtsformen måske påvirker vores bedømmelse af andre folks personlighed og dermed måske hvordan vi reagerer, når vi møder bestemte personer,« skriver forskerne i en artikel, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Psychological Science.

Bredhovedede ishockeyspillere slås mere

Jo længere afstand mellem kinderne og jo kortere afstand mellem overlæbe og den lave del af panden, des mere aggression forventer vi af mænd - men ikke kvinder. (Foto: JoeGough)

I barndommen har drenge og piger nogenlunde ens strukturer i ansigtet, men gennem teenageårene udvikler drenge lidt større afstand mellem kinderne og lidt mindre afstand mellem overlæbe og området mellem øjenbrynene - et forhold, forskerne kalder for 'width-to-height ratio' (WHR).

En tidligere undersøgelse har vist, at voksne computerspillere med en stor WHR er mere aggressive, og at ishockeyspillere med stor WHR tilbringer længere tid i straffeboksen for blandt andet slåskamp og slashing.

Ifølge forskerne fra Brock University stemmer de nye observationer godt overens med, at de fleste mennesker har tendens til at sænke øjenbrynene og løfte overlæben, når de bliver aggressive.

Kvinder går fri

Forskerne har endnu ikke noget bud på, hvorfor ansigtets form hænger sammen med temperament. Et bud lyder, at det kan være evolutionens måde at advare andre om at holde sig væk.

Forskernes tidligere undersøgelser har kun sporet en sammenhæng mellem ansigtets centrale punkter og aggressivitet hos mænd. Kvinder kan tilsyneladende godt være flinke, selvom de er bredhovedede.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk