Aftenkaffen udskyder din nat med 40 minutter
Ny forskning indikerer, at kaffe før sengetid forvirrer kroppens indre ur. Døgnrytmen forstyrres, og det kan potentielt have betydning for udviklingen af kræft og hjerte-kar-sygdomme.

Kroppen begynder allerede at udskille melatonin i timerne op til sengetid - hvis du hører til den del af befolkningen, der er følsom over for koffein, kan aftenkaffen potentielt skubbe til din melatoninudskillelse og forstyrre din døgnrytme. (Foto:
Shutterstock)

Kroppen begynder allerede at udskille melatonin i timerne op til sengetid - hvis du hører til den del af befolkningen, der er følsom over for koffein, kan aftenkaffen potentielt skubbe til din melatoninudskillelse og forstyrre din døgnrytme. (Foto: Shutterstock)

For dig er natten og søvnen den mest afslappende tid på døgnet. For din krop er det den travleste. Mens du ligger og bobler, har kroppen nemlig travlt med at reparere dine celler og dit nervesystem ved at styrke dit immunforsvar og producere hormoner.

Et af de vigtigste 'nat'-hormoner er melatonin, som kroppen allerede begynder at udskille i timerne op til sengetid. Omkring kl. 2-3 stykker topper udskillelsen af melatonin, og når den er på sit højeste, er det mest 'nat' for dig og din krop (se faktaboks).

Nu viser ny forskning fra USA, at danskernes yndlingsdrik – kaffe – kan være med til at skubbe til netop udskillelsen af melatonin.

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker den daglige kop kaffe din sundhed

Kaffe før sengetid skubber dit døgn

Forskerne fandt ud af, at en dobbelt espresso før sengetid skubbede til forsøgspersonernes biologiske ur, sådan at udskillelsen af melatonin startede 40 minutter senere – og dermed også peakede 40 minutter senere om natten.

Det betyder med andre ord, at du falder 40 minutter senere i søvn, hvis du hælder et dobbeltshot espresso indenbords, lige inden Ole Lukøje skal gøre sit visit. Og dermed også har brug for at sove det længere dagen efter.

»Man går senere i seng, simpelthen fordi man bliver senere træt. Desværre er det jo sådan i den virkelige verden, at man typisk skal op i skole eller på arbejde dagen efter og derfor ikke bare kan sove det længere, man har brug for,« siger seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse. Han har læst det nye studie, men har ikke selv deltaget i det.

»Alle cellerne i din krop har et indbygget ur, så de ved, hvad tid på døgnet det er. Melatonin medvirker til at synkronisere urene. Man har længe vidst, at man kan skubbe til døgnrytmen, hvis man bliver udsat for lys, når det normalt er mørkt, men her viser man, at kaffen kan gøre det samme. Det er første gang, at denne sammenhæng påvises i mennesker.«

Testpersonerne var koffeinfølsomme - ligesom halvdelen af danskerne

Fakta

Kaffe og gener

Følsomheden for koffein varierer meget fra person til person. I det nye studie hørte alle fem forsøgspersoner til den del af befolkningen, som er følsom over for koffein.

Forskerne har til gengæld ikke beskæftiget sig med, hvorvidt forsøgspersonerne var hurtige eller langsomme til at nedbryde koffein.

Koffein nedbrydes fortrinsvis i leveren, af et enzym som findes i en hurtig og en langsom variant, og cirka halvdelen af danskerne har en hurtig variant og kan derfor hurtigere nedbryde koffein. Det kan også have betydning for søvnen.

Lars Dragsted havde gerne set, at forskerne havde undersøgt begge genetiske anlæg, men han understreger, at det ér det vigtigste aspekt - mekanismen - de har fokuseret på.

I det nye forsøg har forskerne holdt fem forsøgspersoner under streng overvågning i 49 dage, hvor de skiftevis har udsat dem for koffein lige inden sengetid, og placebopiller som ikke indeholdt nogen stimulans. Studiet var dobbeltblindet, hvilket betyder, at hverken deltagerne eller forskerne vidste, hvilken type behandling der blev givet fra dag til dag.

Sådan fandt de frem til, at deltagernes biologiske ur blev forstyrret, hvis de indtog koffein, lige inden de skulle sove, og at de derfor var længere tid om at falde i søvn. Men forsøgspersonerne tilhørte alle fem den del af befolkningen, som er genetisk disponerede for at være følsomme over for kaffe, ligesom cirka halvdelen af danskerne er (se faktaboks).

Det er med andre ord mennesker, som i forvejen har opdaget, at det er en rigtig dårlig ide at drikke kaffe før sengetid, lyder det fra professor Lars Ove Dragsted, som er sektionsleder ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

»Ja, hvis du er super følsom over for kaffe og så drikker to kopper espresso lige inden sengetid, så får du svært ved at sove. På den måde synes jeg ikke, de siger noget nyt,« siger Lars Ove Dragsted, som har skimmet det nye studie.

Koffein påvirker vores døgnrytme ligesom skarpt lys

Studiet er dog alligevel værd at beskæftige sig med, siger Lars Ove Dragsted. Det er nemlig første gang, at forskning kan vise, hvor stor effekten af koffein er på udskillelsen af melatonin. De 40 minutters forsinkelse i kroppens melatonin-udskillelse svarer til halvdelen af den effekt, som tre timers skarpt lys lige inden sengetid har på os. Det er ifølge forskerne en ’kraftig effekt’.

»Det er på mange måder en fin undersøgelse, som er meget velkontrolleret, og der kommer også nogle interessante tal og værdier frem. Men hvis man spørger, om det er nyt og overraskende for dig og mig, må svaret jo nok blive nej – mekanismen er ny, men det er konsekvensen ikke,« siger Lars Ove Dragsted.

Professoren påpeger desuden, at der er tale om meget begrænset antal forsøgspersoner, og det er en klar svaghed ved studiet.

»Personmaterialet er lige lovlig lille. Jeg kunne godt have tænkt mig, at de havde haft flere forsøgspersoner, men så til gengæld behøvede det ikke køre over så lang tid. På den måde kunne forsøget laves væsentligt enklere.«

Professor: Ingen kaffe, alkohol eller store måltider lige inden sengetid

Fakta

Melatonin er et hormon, der produceres i hjernens koglekirtel, når det er mørkt, dvs. aften, nat og tidlig morgen.

Når øjnene udsættes for lys, nedsættes eller ophører produktionen helt.

Koncentrationen af melatonin i blodet bruges af perifere celler og organer til at afkode tidspunktet på døgnet. Præcis afkodning af tidspunktet er vigtig for de biologiske processer i celler og organer.

Studiets resultater kommer heller ikke bag på professor og overlæge Kjeld Hermansen, som var hovedforfatter på artiklen ’Kaffe, sundhed og sygdom’, der i 2012 blev udgivet af Vidensråd for Forebyggelse og samlede al eksisterende viden om kaffe. Professoren møder ofte mennesker, der har svært ved at sove.

»Vi ved, at koffein påvirker søvnen i en eller anden grad, og hvis man har problemer med søvnen, så er kaffen altså noget af det, der kan skubbe til det,« siger Kjeld Hermansen.

»Hvis der kommer patienter, der har problemer med at sove og gerne vil have sovemedicin, så er det nogen af dem, hvor man bør sige, at de ikke skal drikke kaffe sidst på eftermiddagen. De bør heller ikke indtage alkohol eller spise store måltider lige før sengetid,« siger Kjeld Hermansen, som er klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet. I 2015 var han desuden medforfatter på vidensrådets rapport om søvn.

LÆS OGSÅ: Sådan løser du dine søvnproblemer

Nyt, at kaffe kan forskyde døgnrytmen

Johnni Hansen er dog ikke helt enig i, at studiets konklusioner er gammel viden på nye flasker. Studiet viser, at koffein tilsyneladende har samme virkning på os mennesker, som lys har, og det er en anden mekanisme end den opkvikkende effekt, som vi normalt forbinder med kaffe, siger han.

»Koffein har vist sig at kunne faseforskyde døgnrytmen på samme måde som lys, og forskydning af døgnrytmen kan have indvirkning på vores biologi. Der kan opstå en desynkronisering mellem kroppens centrale ur - en gruppe celler midt i hjernen, der har nerver til øjnene – og den perifere tid, altså tiden på vores ure i celler og organer, hvilket eksperimentelt har vist sig at kunne påvirke udviklingen af visse sygdomme, herunder kræft.«

Han understreger, at det nye studie ikke belyser denne desynkronisering, men han mener, at det er en af de vigtigste grunde til, at vi overhovedet interesserer os for menneskets døgnrytme.

»Døgnrytmen kan have implikationer for kræft, sukkersyge og hjertekarsygdomme hos mennesker. Opdagelsen af denne mekanisme i forbindelse med koffein kan have indflydelse på den videre forståelse af døgnrytmens biologi.«

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science Translational Medicine.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk