Afrika udrydder sygdommen polio efter årtiers indsats
Polio Afrika Indien Vaccine

Afrika har ikke haft et eneste tilfælde af polio i fire år, og nu erklærer WHO kontinentet for polio-frit. (Foto: Shutterstock).

Afrika har ikke haft et eneste tilfælde af polio i fire år, og nu erklærer WHO kontinentet for polio-frit. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
27 august 2020

Året 2020 har indtil videre budt på mange dårlige nyheder, men tirsdag kom Verdenssundhedsorganisationen WHO med særdeles positivt nyt:

Efter årtiers hårdt arbejde er Afrika nu fri for polio.

Det betyder, at der de sidste fire år ikke er konstateret et eneste tilfælde af sygdommen på hele kontinentet.

Det skriver Science Alert.

Polio, der også er kendt som børnelammelse, er en akut og smitsom virusinfektion, som angriber rygmarven og forårsager permanente lammelser, men kun sjældent slår ihjel.

»I dag er en historisk dag for Afrika,« sagde professor Rose Gena Fomban Leke, der er leder for den uafhængige gruppe Africa Regional Certification Comission, tirsdag ifølge Science Alert.

I Afrika var der i 1996 mere end 70.000 tilfælde af vild poliovirus, men i dag, 24 år senere, har der altså været 0 tilfælde.

WHO's historiske melding kommer efter 30 års global indsats fra det internationale samfund, der har kostet i alt 120 milliarder kroner, men som alene i Afrika har reddet næsten to millioner børn fra livslang lammelse og yderligere 180.000 menneskeliv.

Poliomyelitis, der er det medicinske term for polio, var frem til midten af 1950’erne en almindelig sygdom i Danmark, men det sidste tilfælde kan ifølge Statens Serum Institut måles tilbage til 1983.

Afghanistan og Pakistan er nu de to eneste lande i verden, hvor sygdommen stadig findes.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.