Ældgamle abe-redskaber fundet i Brasilien
12 juli 2016

Arkæologer har fundet 700 år gamle stenredskaber, som kapuchineraber har brugt til at åbne nødder. Fundet er gjort i Brasilien, og det er det ældste bevis på ikke-menneskelige stenredskaber uden for Afrika.

Det skriver nationalgeographic.com.

Læs også: Abe-forsker afliver myter i 'Abernes Planet'

Fundet beviser ifølge forskerne, at kapuchineraber har brugt stenredskaber i hundreder af generationer. 

»Arkæologi har løbende ændret vores opfattelse af, hvad mennesker er ved at vise os den store variation, som ligger i vores fortid. Forhåbentligt kan det samme ske i forhold til ikke-menneskelige primater,« skriver professor Michael Haslam fra Oxford University ifølge nationalgeographic.com i studiet.

Læs også: Aber kan kende forskel på jægere og forskere

Forskerne bag studiet håber på, at fundet kan være med til at gøre dem klogere på, hvad der ligger til grund for, at nogle aber udvikler evnen til at bruge redskaber. Kun en håndfuld aber bruger nemlig håndredskaber, herunder chimpanser, skæggede kapucineraber og langhalede makakaber. Men forskerne ved endnu ikke, hvad der har fået netop de abearter, og ikke alle mulige andre, til at bruge redskaber.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Current Biology.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.