Æbler giver stærkere muskler
Ursolsyre, der blandt andet findes i skrællen på æbler, giver stærkere muskler.

Man skal spise cirka 100 æbler om dagen for at få den effekt, som forskningen har vist på mus. Men man kan godt nøjes med skrællen, hvor ursolsyren sidder.(Foto:Colourbox)

Man skal spise cirka 100 æbler om dagen for at få den effekt, som forskningen har vist på mus. Men man kan godt nøjes med skrællen, hvor ursolsyren sidder.(Foto:Colourbox)

Tænk, hvis vi kunne spise os til stærke og raske kroppe, der ikke blev svagere og grimmere med tiden.

Et nyt studie, publiceret i tidsskriftet Cell Metabolism, giver næring til håbet. Studiet viser, at ursolsyre, der findes ganske naturligt i blandt andet æbler, ikke bare forhindrer musklerne i at blive svagere, men ovenikøbet gør dem stærkere.

»Forsøgene med mus indikerer, at man forhindrer muskelmassen i at blive mindre med ursolsyre, men også at musklerne faktisk vokser ved at supplere musene med ursolsyre,« forklarer seniorforsker Jesper Løvind Andersen, laboratoriechef på ISMC (Institute of Sports Medicine Copenhagen) ved Bispebjerg Hospital. Seniorforskeren mener, at studiet er spændende.

Men han tilføjer, at det er værd at bemærke, at et menneske skal spise cirka 100 æbler om dagen for at få den effekt, der her påvises hos mus. 

Forskel på alder og akutte skader

Først foretog forskergruppen et forsøg på fastende mennesker og derefter har de undersøgt den samme proces nærmere hos mus. Musene blev påført en rygmarvsskade.

Forsøget viser, at musklerne ikke i nær samme grad bliver mindre efter rygmarvsskade, når musene indtager store mængder af ursolsyre.  

Resultater indikerer, at ursolsyre virker gennem det naturligt forekommende signalstof IGF-1, der fra en lang række tidligere studier har vist sig at være en virksom regulator af muskelvækst.

Der er dog forskel på kroppens reaktioner ved en akut rygmarvsskade, og når alder over lang tid svækker musklerne, forklarer Jesper Løvind Andersen.

Derfor er det endnu usikkert, om ursolsyre kan bruges mod den svækkelse af musklerne, der sker med alderen. 

»Før vi kan konkludere, at store mængder indtaget ursolsyre kan virke som en katalysator for muskelvækst i mennesker og som beskyttelse mod aldersbetinget muskeltab, ville jeg gerne se længerevarende forsøg med både raske, syge og ældre mennesker, der over tid blev suppleret med ursolsyre« siger Jesper Løvind Andersen. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.