Æbler giver stærkere muskler
Ursolsyre, der blandt andet findes i skrællen på æbler, giver stærkere muskler.

Man skal spise cirka 100 æbler om dagen for at få den effekt, som forskningen har vist på mus. Men man kan godt nøjes med skrællen, hvor ursolsyren sidder.(Foto:Colourbox)

Man skal spise cirka 100 æbler om dagen for at få den effekt, som forskningen har vist på mus. Men man kan godt nøjes med skrællen, hvor ursolsyren sidder.(Foto:Colourbox)

Tænk, hvis vi kunne spise os til stærke og raske kroppe, der ikke blev svagere og grimmere med tiden.

Et nyt studie, publiceret i tidsskriftet Cell Metabolism, giver næring til håbet. Studiet viser, at ursolsyre, der findes ganske naturligt i blandt andet æbler, ikke bare forhindrer musklerne i at blive svagere, men ovenikøbet gør dem stærkere.

»Forsøgene med mus indikerer, at man forhindrer muskelmassen i at blive mindre med ursolsyre, men også at musklerne faktisk vokser ved at supplere musene med ursolsyre,« forklarer seniorforsker Jesper Løvind Andersen, laboratoriechef på ISMC (Institute of Sports Medicine Copenhagen) ved Bispebjerg Hospital. Seniorforskeren mener, at studiet er spændende.

Men han tilføjer, at det er værd at bemærke, at et menneske skal spise cirka 100 æbler om dagen for at få den effekt, der her påvises hos mus. 

Forskel på alder og akutte skader

Først foretog forskergruppen et forsøg på fastende mennesker og derefter har de undersøgt den samme proces nærmere hos mus. Musene blev påført en rygmarvsskade.

Forsøget viser, at musklerne ikke i nær samme grad bliver mindre efter rygmarvsskade, når musene indtager store mængder af ursolsyre.  

Resultater indikerer, at ursolsyre virker gennem det naturligt forekommende signalstof IGF-1, der fra en lang række tidligere studier har vist sig at være en virksom regulator af muskelvækst.

Der er dog forskel på kroppens reaktioner ved en akut rygmarvsskade, og når alder over lang tid svækker musklerne, forklarer Jesper Løvind Andersen.

Derfor er det endnu usikkert, om ursolsyre kan bruges mod den svækkelse af musklerne, der sker med alderen. 

»Før vi kan konkludere, at store mængder indtaget ursolsyre kan virke som en katalysator for muskelvækst i mennesker og som beskyttelse mod aldersbetinget muskeltab, ville jeg gerne se længerevarende forsøg med både raske, syge og ældre mennesker, der over tid blev suppleret med ursolsyre« siger Jesper Løvind Andersen. 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk