885 mio. kr. til forskning i livsstilssygdomme
Københavns Universitet etablerer til efteråret et nyt internationalt center, der skal forske i sukkersyge. Centeret kommer på benene med danmarkshistoriens største private donation til forskning.

Livet bliver i fremtiden forhåbentlig lettere for de mange mennesker med sukkersyge. Det er målet med en ny, stor pengedonation fra Novo Nordisk Fonden til Københavns Universitet.

Livet bliver i fremtiden forhåbentlig lettere for de mange mennesker med sukkersyge. Det er målet med en ny, stor pengedonation fra Novo Nordisk Fonden til Københavns Universitet.

Med danmarkshistoriens hidtil største private forskningsdonation i ryggen etablerer Københavns Universitet til efteråret et nyt internationalt metabolismecenter på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Centeret skal forske i bl.a. type 2-diabetes og overvægt og får styrke og ressourcer til at etablere sig i den absolutte internationale top. Med 885 mio kroner fra Novo Nordisk Fonden headhunter universitetet fem stærke forskningsledere til "The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research".

Med København som centrum skal centeret desuden have et nært samarbejde med regionens andre forskningsgrupper og ledende forskergrupper fra førende universiteter rundt om på kloden, både i USA, Europa og Kina.

Til kamp mod livsstilssygdomme

Centeret skal stå for grundlæggende forskning i kroppens enrgiomsætning - og dermed populært sagt i livsstilsygdomme. Det er f.eks. type 2 diabetes og fedme-relaterede lidelser, der verden over er i voldsom vækst. I dag er der ifølge International Diabetes Federation på verdensplan 285 mio. mennesker med type 2 diabetes, og det tal ventes om bare 20 år at være steget til 438 mio. mennesker.

»Denne storslåede donation gør København til en global magnet for forskning i metabolisme. Centeret vil danne rammen om ledende forskere på området - herunder flere danske. Vi får viden og faciliteter til at gøre en forskel i viden om de stofskiftesygdomme, der verden over rammer flere og flere mennesker,« siger dekan Ulla Wewer fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Fakta

DET NYE CENTER

- The Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research åbner 1. oktober 2010 og ledes af 5 forskningsledere fra den internationale scenes absolutte top.

- Metabolismecenteret skal på længere sigt placeres fysisk i det nybyggeri, der er under planlægning på det Sundhedsvidenskabelige Fakultet (Panum) i København.

- Novo Nordisk Fonden er en selvejende institution, der yder støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål. Størstedelen af støtten kanaliseres til sundhedsvidenskabelige formål.

»Det er en stor dag for Danmark og for Københavns Universitet. Det nye metabolismecenter vil styrke Københavns placering på forskningens verdenskort. Det er visionært at investere så massivt i vigtige globale problemstillinger som livsstils- og stofskiftesygdomme. Og investeringen viser, hvad der skal til for at få dansk forskning frem i forreste række internationalt,« siger rektor Ralf Hemmingsen.

Globalt perspektiv

Novo Nordisk Fondens formand, dr. techn Ulf J. Johansson, understreger, at beløbets størrelse skal afspejle den udfordring, forskerne står over for.

»Donationen på 885 mio. kroner skal ses i lyset af den voldsomme stigning i forekomsten af stofskiftesygdomme. Selvom vi populært kalder det livsstilssygdomme, så er forekomsten for længst udbredt til hele verden, og ikke kun til de velstillede samfund.

Lavet i samarbejde med Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.Det sker