Lak kan måske redde dig fra tandlægens bor
Det gælder dog ikke for de dybe huller.
tandlæge SEAL-lakering tandlægeskræk bor boring

En professor, der ikke var med til at udføre studiet, mener dog, at man ofte kan undgå boret uden at lakere tænderne. (Foto: Shutterstock)

En professor, der ikke var med til at udføre studiet, mener dog, at man ofte kan undgå boret uden at lakere tænderne. (Foto: Shutterstock)

Artiklen er opdateret

15. februar 2018 er denne artikel blevet uddybet med kommentarer fra professor Bente Nyvad.

Tanken om det hvinende bor, der graver sig ind i tænderne, er ofte grund til tandlægeskræk.

Men over 50.000 årlige tilfælde af tandboringer kan faktisk undgås, viser ny forskning fra Tandlægeskolen på Københavns Universitet. I stedet kan cariesangrebene behandles med en smertefri plastlakering. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Den såkaldte SEAL-lakering kan udskyde de fyldninger, man får i tænderne i forbindelse med en boring. I nogle tilfælde kan lakeringen helt erstatte fyldningerne. Man kan også vælge at se det som en måde at udskyde pinen på. Det vender vi tilbage til senere.

Forskningsprojektet fulgte 500 børn og unge, der alle havde huller i tænderne. 2/3 af dem blev behandlet med SEAL-lakeringen i stedet for bor og fyldning.

Syv år efter den første behandling var over halvdelen af de huller, der er blevet SEAL-lakeret, stadig ikke blevet fyldt. 

»Lakering beskytter tandoverfladen mod yderligere bakteriel syrepåvirkning og forhindrer dermed hullet i at blive større,« forklarer en af forskerne bag projektet, lektor Vibeke Qvist, i pressemeddelelsen.

Da tænderne bliver svækket ved boringer, mener forskerne bag studiet, at regelmæssige SEAL-behandlinger er mindre belastende for tænderne.

Resultaterne er udgivet i JDR Clinical and Translational Research.

Lakeringer kommer ikke til at erstatte boringer helt

En professor i tandsygdomslære fra Aarhus Universitet beder dog forhåbningsfulde læsere om at bide mærke i hovedkonklusionen på studiet:

»Hvis hullerne er dybe og strækker sig langt ind i tanden, virker en SEAL-lakering ikke, og der skal en boring til. Dermed kan lakeringen kun anvendes til mere overfladiske og begyndende huller,« siger Bente Nyvad, professor i tandsygdomslære ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed, Aarhus Universitet.

Derfor kommer en SEAL-lakering ifølge Bente Nyvad ikke til at erstatte boringer i alle tilfælde. Men studiet er stadigvæk relevant.

»Forskerne fortjener ros for at have udført en langtidsundersøgelse af, hvordan man undgår fyldninger i tændernes tyggeflader. At undgå den første fyldning i en tand er et vigtigt mål til at forbedre tandens overlevelse, fordi tandfyldninger har begrænset holdbarhed,« siger Bente Nyvad.

God tandbørstning er muligvis mere effektivt

Bente Nyvad er dog ærgerlig over, at forskerne i studiet ikke inddrager den viden, vi allerede har fra tidligere studier af huller i tænderne.

Børster man sine tænder grundigt med flourholdig tandpasta og undgår for meget sukker, bremser det også et begyndende hul i at vokse.

Men fordi forskerne ikke har undersøgt denne behandlingsmulighed, ved vi ikke, om en SEAL-lakering er mere eller mindre effektiv end grundigere tandbørstning med fluortandpasta.

Hvis lakering rent faktisk er mere effektiv, kan metoden være et godt tilbud til dem, der ikke kan børste tænder ordentligt. Det kan for eksempel være syge personer, eller børn, hvis forældre ikke er gode nok til at hjælpe dem.

Bente Nyvad mener dog ikke, at SEAL-lakering bør bruges ukritisk, før vi har mere viden om metoden.

Her er ulemperne ved SEAL-lakeringer, ifølge Bente Nyvad:

  • En SEAL-lakering kan være med til at udskyde det tidspunkt, hvor der skal bores. Men vi ved ikke, om SEAL-lakeringen er nødvendig for at undgå at bore.

  • I mange tilfælde var der behov for at genlakere tænderne hos forsøgspersonerne, fordi lakeringerne faldt af. Forskerne anbefaler, at lakerede tænder skal røntgenfotograferes regelmæssigt for at kontrollere, at hullet ikke udvikler sig under lakeringen. Hyppige røntgenfotograferinger og genlakeringer bliver dyrt i længden i forhold til at være mere omhyggelig med at børste sine tænder.

Bente Nyvad anbefaler i stedet, at patienter lader sig vejlede i bedre tandbørstning, når tandlægen opdager et begyndende hul. Hvis der er kommet et dybt hul, er Bente Nyvad enig med forskerne i, at der skal bores i tanden.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk