5 ting, du skal vide om tarmbakterier
Janne Marie Moll fra DTU Bioengineering disker op med fem hurtige om mavens mikroskopiske hjælpere.

Tarmbakterier har mange funktioner og er en vigtig del af kroppen. Janne Marie Moll fra DTU Bioengineering fortæller 5 ting, du skal vide om tarmens mikrobiom. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen)

Tarmbakterier har mange funktioner og er en vigtig del af kroppen. Janne Marie Moll fra DTU Bioengineering fortæller 5 ting, du skal vide om tarmens mikrobiom. (Video: Kristian Højgaard Nielsen/Forskerzonen)

Du har måske hørt, at dine 'tarme har charme'. Inden for de seneste år er der nemlig kommet større og større opmærksomhed på, hvor stor indflydelse vores tarmflora har på vores sundhed og velvære. 

I denne video forklarer postdoc Janne Marie Moll fra DTU Bioengineering, hvorfor bakterierne i vores tarme er så vigtige. 

E-coli er kendt – men kun en meget lille gruppe

Du genkender sikkert bakterien e-coli som tarmbakterie, og det er også en bakterie, som forskningen ved rigtig meget om. Men der er meget mere end denne ene bakterie at tage fat i. 

Serie: 5 ting, du skal vide om...

I serien allierer Forskerzonen sig med nogle af Danmarks førende forskere.

Her kan du se med, når forskere fortæller om de allervigtigste fakta, du skal vide om et givent emne inden for deres forskning. 

Se tidligere afsnit i serien her.

Som Janne Marie Moll siger: »Vi har at gøre med et kæmpe univers af bakterier nede i vores tarmsystem.«

Og de små, men mange tarmbakterier er værd at studere. De betyder nemlig meget for vores krops sundhed:

»Tambakterierne har nogle funktioner, som gør, at man nærmest kan sidestille dem med et slags organ. De fordøjer den del af vores mad, som vi ikke selv kan fordøje. Det er for eksempel vores kostfibre – dem bruger de til at leve af og som energikilde, men også til at producere en masse forskellige molekyler, som vi kan optage, og som påvirker vores sundhed.«

Se videoen og find ud af, hvilke slags bakterier, der findes i din tarms mikrobiota, hvordan de balancerer med immunsystemet og meget mere om bakterieuniverset i vores mave.

LÆS OGSÅ: Bjørnens tarmbakterier gør den fed på den sunde måde

LÆS OGSÅ: Tarmbakterierne hjælper dig: Sådan får du den bedste tarmflora

LÆS OGSÅ: Den fascinerende forbindelse mellem tarmbakterier og hjernen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk