15 ugers svømmetræning i højt tempo kan forebygge diabetes
På bare 4 måneder kan midaldrende kvinder forebygge type 2-diabetes gennem svømmetræning med høj intensitet. Opdagelsen er gode nyheder for de sygdomsramte, men også for de 750.000 danskere, der er i forstadiet til at få diabetes.
15 ugers svømmetræning forebygger diabetes kvinder midaldrende

Intens svømmetræning kan forebygge type 2-diabetes, der er en af de mest omkostningstunge sygdomme herhjemme. (Foto: Shutterstock)

Intens svømmetræning kan forebygge type 2-diabetes, der er en af de mest omkostningstunge sygdomme herhjemme. (Foto: Shutterstock)

Du kender det måske. Brillerne dugger og strammer i nakken, mens man med lidt besværede tag bevæger sig fra den ene ende af svømmehallen til den anden.

Men der kan være god grund til at snøre badebukserne og sætte tempoet op, for på den måde kan du både forebygge type 2-diabetes og hurtigere komme hjem på sofaen igen.

Forskere bag et nyt studie, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Applied Physiology, har nemlig opdaget, at intens svømmetræning kan forebygge livsstilssygdomme som for eksempel type 2-diabetes, der er en af de mest omkostningstunge sygdomme herhjemme.

»Der var en 22 procents forbedring i insulinfølsomheden efter træningen med høj intensitet, men ingen ændring for dem, som svømmede med lav hastighed. Det havde jeg ikke regnet med,« siger Nikolai B. Nordsborg, som professor i fysiologi på Københavns Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen, der er finansieret af Det Færøske Forskningsråd.

Det kan altså betale sig at motionere i kortere tid, men med høj intensitet.

LÆS OGSÅ: Intens træning hæmmer kræfttumorers vækst

Lettere at droppe den dårlige undskyldning

Resultatet fra det nye studie kan måske gøre det nemmere at få danskerne til at motionere.

»Folk siger tit, at de ikke har tid til at træne, men du kan faktisk opnå ufatteligt meget ved at gøre ufatteligt lidt, hvilket virker tiltalende på dem, som ikke normalt træner,« fortæller Magni Mohr, som er lektor i fysiologi på Universitet på Færøerne og projektleder på undersøgelsen.

15 ugers hård, men kort træning

I studiet blev 62 midaldrende kvinder med let forhøjet blodtryk bedt om at svømmetræne med høj intensitet i korte intervaller i 15 uger:

  • Kvinderne mødte op til træning 3 gange om ugen og gav den gas med crawl 6 til 10 omgange à 30 sekunder.
  • Derefter kunne de puste ud i 2 minutter, før de igen hoppede i det turkisblå vand og gentog manøvren.

LÆS OGSÅ: Fodbold og zumba på arbejdet gør dig overraskende sund

Træningen gjorde kvinderne mere følsomme over for insulin

Resultatet af studiet viste, at den intense træning gjorde kvinderne mere følsomme over for insulin, som er det hormonstof, der regulerer blodsukkeret.

På den måde kan man forebygge type 2-diabetes, som opstår, fordi man ikke længere kan tilpasse sit blodsukker til det, man spiser.

LÆS OGSÅ: Ny diabetes-vaccine på vej

15 ugers svømmetræning forebygger diabetes høj intensitet kort tid

I studiet var der en 22 procents forbedring i insulinfølsomheden efter træningen med høj intensitet, men ingen ændring for dem, som svømmede med lav hastighed. (Foto: Shutterstock)

Vigtigt indspark til motionsdebatten

De nye resultater sparker liv i motionsdebatten, som er præget af mange forskellige undersøgelser:

»Man har længe snakket om, at man kan træne meget hårdt én dag, og så 'spare op i banken', så man ikke behøver at træne de næste par dage, men de fleste nye artikler drejer sig, ligesom denne, om at få en langstidsvirkende effekt af en mindre indsats. Derfor er det nye studie et vigtigt indspark til den forskning, der allerede er lavet,« mener Dekanen ved Institut for Sundhed og professor i diabetes på Århus Universitet, Allan Flyvbjerg.

LÆS OGSÅ: Mavefedt rasler af diabetikere efter kortvarig hård træning

Opdagelsen berører mange danskere

Allan Flyvbjerg forklarer, hvordan opdagelsen ikke kun er vigtig for den undersøgte målgruppe af midaldrende kvinder, men faktisk berører de fleste danskere:

»Vi bliver alle dårligere til at regulere vores insulin med alderen, og hvis vi ikke vi kommer ud og rører os, kan de fleste udvikle type 2-diabetes.«

Tal fra Diabetesforeningen viser, at 320.545 danskere netop nu lider af diabetes, og Allan Flyvbjerg tilføjer, at 750.000 danskere er i risikozonen for at få type 2-diabetes:

»Det svarer til circa 7 procent af befolkningen, som har diabetes, og at 15 procent er disponeret for at få den.«

LÆS OGSÅ: Vægttab uden træning – en realitet i nær fremtid?

Hvorfor virker intens træning?

Resultaterne fra det nye studie danner basis for nye spørgsmål, som Nikolai B. Nordsborg og Magni Mohr glæder sig til at arbejde videre med i fremtiden:

»Vi har afdækket en del af forskningen inden for svømning, men den basale forståelse af, hvorfor træning med høj intensitet giver så gode resultater, mangler vi stadig at kunne svare på,« siger Nikolai B. Nordsborg.

LÆS OGSÅ: Intens træning booster indlæring

Næste skridt for forskerne bliver derfor at undersøge nærmere, hvad det er ved den høje intensitet, som har en så positiv effekt.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk