12 ansøgninger til forsøg med medicinsk cannabis
22 januar 2018

Der har været meget uenighed om, hvorvidt nogle bestemte former for cannabis kan virke smertelindrende på eksempelvis kræft- og gigtpatienter.

I kølvandet på denne debat afsatte Lægemiddelstyrelsen 5 millioner kroner til forskning i emnet, og nu har de modtaget 12 ansøgninger fra forskere, der ønsker at undersøge effekten af medicinsk cannabis.

Forskere har tidligere udtalt, at beløbet på de fem millioner, der er tildelt forskningen, langt fra er nok.

For de penge, mener de kun, at der er råd til at støtte mellem to og fire studier;

»Det er meget begrænset, hvor meget viden man kan få af 2-4 studier. Man kan for eksempel kun undersøge 1 speciel type smerter og 1-2 typer cannabis i ét studie, og det skal være meget stort, før man kan være ret sikker på resultatet,« siger Nanna Brix Finnerup, der forsker i effekten af medicinsk cannabis på Aarhus Universitet eksempelvis i en artikel på Videnskab.dk.

Ansøgningerne er nu sendt videre til Innovationsfonden, hvor de skal vurderes, og man kan ikke længere sende forslag til forskningsprojekter.

Lægemiddelstyrelsen oplyser desuden, at de forventer de første resultater fra projekterne i maj 2020.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.