Ferie i Danmark: Pas på disse sygdomme
Den danske natur er herlig – især når solen skinner, og blomsterne springer ud. Men sygdomme og baktusser lurer bag hvert et hjørne. I galleriet nedenfor klæder vi dig på til din næste tur ud i det grønne.

Sommeren er over os, og alt er fryd og gammen. Uden for vinduerne skinner solen og lokker os til at søge udendørs for at køle kroppen i havet eller få jord under neglene ude i haven.

Men! Lige om hjørnet lurer farerne. Farlige bakterier og sygdomme kan gemme sig både på landjorden og i havet.

I galleriet ovenfor kan du se ni sygdomme, som du skal passe på, når du opholder dig i naturen.

Havet gemmer på farlige bakterier

Et af de steder i naturen, hvor der er risiko for at blive smittet med ubehagelige ting og sager, er, når du er ude at bade.

Der findes nemlig bakterier og parasitter i både saltvand og ferskvand, som for eksempel kan give dig en forfærdelig mavepine.

»Hvis du er ude at gå i skoven, og du ser det fineste, reneste vandløb, hvor vandet bare ser så lækkert ud, kan der sagtens være alt muligt i vandet. For eksempel bakterier, som kan gøre dig rigtig syg og give dig langvarig diarré,« siger Palle Valentiner-Branth, der er epidemiolog ved Statens Serum Institut.

En af de bakterier, der kan findes i havet, er vibrio-bakterien, som er en koleralignende bakterie.

Badeturen kan ende med blodforgiftning

Hvis vi har varmt vejr herhjemme i længere tid ad gangen, og havet bliver opvarmet til over 20 grader, vil der komme flere af disse koleralignende bakterier i havet.

Selvom bakterien er en form for kolerabakterie, vil den, ifølge Palle Valentiner-Branth, ikke give rigtig kolera, hvis man bliver smittet med den.

»Bakterierne kan ikke give rigtig kolera, men du kan stadig få alvorlig sygdom, der kan kræve hospitalsindlæggelse. For eksempel kan man udvikle sår, hvor der kan gå infektion i, og som i værste fald kan ende med en blodforgiftning.«

Det skal dog siges, at det især er ældre, immunsvækkede og folk med åbne, kroniske sår, der bliver smittet med disse vandbakterier i havet.

Den alvorligste af vibrio-bakterierne er vibrio vulnificus. Den har en høj dødelighed og kan sprede sig til blodbanen, uden man kan se infektionen forinden.

Pas på insekterne!

Det er ikke kun under havets overflade, at bakterier og andre uønskede ting og sager lurer.

Når du er ude at nyde det gode vejr, skal du også være på vagt for de lumske insekter, der kan bære på alt fra borrelia til harepest.

Sådanne sygdomme kaldes vektorbårne sygdomme, altså sygdomme, der overføres fra en vært, som ikke nødvendigvis selv er syg. Værten, eller vektoren, kan være myg eller flåter – i Danmark skyldes vektorbårne sygdomme oftest flåter.

Den mest almindelige vektorbårne sygdom herhjemme er borrelia-infektion. Denne infektion smitter gennem skovflåter, som bærer på borrelia-bakterien.

Hvis en skovflåt, der har bakterien i sig, bider dig og får lov at sidde mere end 24 timer på dig, er der risiko for, at den overfører sygdommen til dig.

Borrelia, borrelia-infektion, skovflåt, flåt

Bliver du bidt af en skovflåt i den danske natur, er det en god idé at slippe af med krabaten, inden der er gået 24 timer. Efter 24 timer er der nemlig risiko for, at den har smittet dig med borrelia-infektion, som kan udvikle sig til en infektion i nervesystemet. (Foto: Shutterstock)

Husk strømper i skoene

Ifølge Palle Valentiner-Branth er der flere ting, man skal være opmærksom på, hvis man bliver bidt af en skovflåt og har mistanke om, at flåten bærer på borrelia-bakterien.

»Hvis man får hududslæt omkring biddet, er det tegn på borrelia-infektion. I så fald skal infektionen bekæmpes med antibiotika. Hvis den ikke bliver behandlet, er der risiko for, at infektionen går videre i kroppen og giver det, der hedder neuroborreliose, som er en infektion i nervesystemet,« siger epidemiologen.

Der findes cirka 180 tilfælde af neuroborreliose om året. Heldigvis er der flere ting, man kan gøre for at undgå at blive bidt af de potentielt farlige skovflåter.

»Man kan beskytte sig mod flåtbid med lange bukser, strømper i skoene, langærmede trøjer og så kan man eventuelt smøre sig med myggebalsam. Og når man kommer hjem, kan man tjekke, om der sidder flåter på kroppen,« siger Palle Valentiner-Branth.

Hold dig fra flagermusen

Men selvom du med succes har sneget dig uden om myg og skovflåter, kan du alligevel ikke vide dig sikker.

Ud over de vektorbårne sygdomme findes nemlig også andre dyr i den danske natur, der kan smitte dig med alskens vira og bakterier.

En af de dyr, du skal undgå, er flagermusen – i hvert fald, hvis du ikke ønsker at blive smittet med hundegalskab. Ja, du læste rigtigt. Flagermusen kan smitte dig med hundegalskab eller rabies, som virussen også kaldes.

Tjek håndklædet efter brusebadet

Rabies medfører mange dødsfald om året på verdensplan. Man skønner, at 35-40.000 mennesker dør af rabies om året. Herhjemme finde rabies-virus kun hos flagermus, men den er lige så alvorlig som den klassiske rabies-virus, der i andre lande findes hos hunde og katte.

»Herhjemme kan man blive smittet, hvis man bliver bidt af en flagermus. Hvis man for eksempel har åbne vinduer i sommerhuset, kan de komme ind og hænge i håndklæderne, så man ikke opdager dem,« siger Palle Valentiner-Branth.

Hvis man er så uheldig at blive bidt af en flagermus, skal man, ifølge Palle Valentiner-Branth, tage sine forholdsregler.

»Hvis man bliver bidt, skal man kontakte lægen med det samme. Rabies er nemlig en alvorlig sygdom, der kravler ind i nerverne og bevæger sig fra nerverne og op mod hjernen – og der er stort set 100 procent dødelighed, hvis man først er blevet smittet,« siger han.

Symptomerne på Rabies er blandt andet spytflåd, og at man kan blive aggressiv og få personlighedsændringer.

Lad dig ikke skræmme

Når alt dette er sagt, skal vi selvfølgelig heller ikke male fanden på væggen. Palle Valentiner-Branth mener nemlig trods alt ikke, at man skal lade sig afskrække. Man skal blot tage sine forholdsregler.

»Naturen er pragtfuld, så man skal ikke lade være med at gå uden for sin hoveddør, fordi man er bange for at blive overfaldet af dyr, insekter eller andre mærkelige ting.«

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker