Zombie-orme åd søuhyrers knogler
Kilde: 
15 april 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Osedax-orme er kendt for at gå på rov i hval-skeletter på havets bund.

Ådselsæderne, der også kaldes zombie-orme, kan dog have eksisteret i 100 millioner år og ædt fossiler fra svaneøgler, indikerer et nyt studie ifølge BBC.

»Vores opdagelse viser, at disse knogle-ædende orme ikke udviklede sig i takt med hvalerne, men at de også fortærede skeletter af store marine krybdyr, der dominerede havene i dinosaurernes tid,« siger medforfatter til studiet Nicholas Higgs, der er postdoc på Plymouth University's Marine Institute i England.

Forskerne lavede detaljerede 3D-skanninger af to bore-huller efterladt i en knogle fra en svaneøgles luffe samt fire huller i skelettet fra en forhistorisk søskildpadde.

Det viste sig, at bore-hullerne i høj grad ligner de huller, som osedax-orme laver i knogler fra nutidens hvaler, og det tyder på, at der kan have levet zombie-orme allerede for 100 millioner år siden.

Forskerne mener derfor, at zombie-ormene bogstaveligt talt kan have udhulet chancerne for at finde og studere rester af fortidens kødædende kæmper.

Osedax-orme gennemtrævler hvalknogler og suger næring ud af dem. (Foto: Nick Higgs)

Læs også:

Zombie-orm får evolutionen til at rulle baglæns

Kæmpe svaneøgle fundet på Svalbard

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til de oprindelige kilder for flere detaljer.
js

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.