Zika-studie af gravide mus viser, hvordan fostre skades
Kilde: 
12 maj 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Før første gang er det nu blevet klart, præcis hvordan en mors zika-virus skader hendes foster og forårsager mikrocephali. Det skriver sciencedaily.com.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Cell.

Mikrocephali er en sjælden neurologisk udviklingsdefekt, hvor hovedet er mindre end normalt. Det fører til nedsat levealder, nedsat hjernefunktion og i over halvdelen af tilfældene mental retardering.

I det nye studie fandt forskerne ud af, at zika-virussen vandrede fra den gravide mus’ blod til moderkagen, hvor virussen spredte sig til den føtale circulation og inficerede fostrenes hjerner.

»Dette er den første demonstration i en dyremodel af transmissionen af zika-virus i livmoderen, og den viser nogle af de samme resultater, som vi har set hos kvinder og spædbørn,« siger medicinsk professor og hovedforfatter af studiet Michael Diamond ifølge sciencedaily.com.

»Dette kan anvendes i vaccine-forsøg for at afklare, om vaccination af moderen kan beskytte barnet mod infektion gennem livmoderen. Det kan også bruges til at teste lægemidler, når først moderen er inficeret for at se, om det kan forhindre beskadigelser af fostret,« fortsætter han.

Normalt kan mus stå imod en zika-infektion, så forskerne svækkede i studiet musenes immunforsvar, før de inficerede dem med virussen. Virussen, de inficerede med, er 99 procent identisk med den, der lige nu finds i Sydamerika.

Forskerne fandt også ud af, at virussen i moderkagen var 1.000 gange mere koncentreret, end den var i moderens blod. Dette indikerer, at virusen ikke bare har migreret til moderkagen men rent faktisk også er blevet mange gange værre.

Læs også:

Zika-virussens struktur afsløret

Så længe skal du vente med at lave børn, hvis du har været i et zika-land

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.