Voldtægt er også terrorisme
23 maj 2012

Vi forbinder ofte terrorisme med spektakulære angreb såsom 11. september 2001.

Men ifølge Claudia Card fra University of Wisconsin er det nødvendigt at udvide vores forståelse af terrorisme til også at gælde mindre spektakulære former for vold såsom drive by-skyderier, vidne-afskrækkelse, statslig undertrykkelse såvel som voldtægter.

Ifølge Claudia Card har den slags terrorisme mange flere ofre end den spektakulære form for terrorisme – det gælder over alt og op gennem historien.

Cladia Card ser eksempelvis ikke voldtægt som et udtryk for enkelte mænd, der tørster efter sex så meget, at de ikke kan styre sig.  Voldtægt er ifølge Claudia Cards forskning også en form for terrorisme.

En af de vigtigste årsager til, at voldtægt også kan ses som terrorisme, er, at voldtægt ligesom den spektakulære form for terrorisme er indirekte: det vigtigste mål for terroristerne 11. september 2001 var ikke så meget menneskene inde i World Trade Center, men snarere den amerikanske statsmagt.

Den samme indirekte vold forbinder Claudia Card med voldtægt. Under borgerkrige voldtager soldater kvinder - ikke bare lystens skyld, men også for at afskrække en befolkning. I det civile liv kan voldtægt også ses som terrorisme. Voldtægtsmænd skader nemlig ikke bare den enkelte kvinde: netop fordi kvinder generelt er mere fysiske sårbare end mænd, skræmmer voldtægt kvinder som helhed.  

Claudia Card præsenterede sin forskning på et seminar ved Dansk Institut for Internationale Studier 22/5, 2012.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.