Vikingernes første togter var måske efter kvinder og slaver
Kilde: 
18 april 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Den 8. juni år 793 angreb en flok fremmede krigere et kristent kloster på øen Lindisfarne ved den engelske østkyst. De ødelagde klosteret, dræbte munkene og stak af med så mange skatte, som deres skibe kunne bære.

Man har længe troet at netop dette angreb begyndte vikingernes plyndringstogter, men arkæolog Neil Price ved Uppsala Universitet i Sverige har en mistanke om, at vikingernes togter begyndte langt tidligere. Det skriver ScienceMag.org.

Price og hans kolleger har netop fået tildelt en bevilling på seks millioner dollar - eller næsten 40 millioner kroner - for hans projekt om at finde ud af, hvad der fik vikingerne til at drage ud i verden.

»De sociale mekanismer foregår længe før (Lindisfarne, red.),« sagde han ved det årlige møde ved Society of American Archaeology.

Få kilometer fra Price' kontor i Uppsala mødtes vikingeledere og krigere hvert forår for at planlægge plyndringstogter til fjerne lande. Nu skal Price og hans kolleger arbejde på at finde ud af, hvilke økonomiske og sociale kræfter, der satte gang i vikingetiden.

Frem for at lede efter nye fund, vil forskergruppen i langt højere grad undersøge gamle fund ved hjælp af mere moderne metoder, såsom isotop-analyser.

»Price’ projekt går til kernen af det spørgsmål, som alle vikingeforskere spørger: “Hvorfor var det lige vikingerne, der drog ud?”« siger Jan Bill, der er arkæolog ved Oslos Museum of Cultural History, til ScienceMag.

»Bare det at sætte noget system i de gamle udgravninger og udgive dem ordentligt vil fortælle os en masse om baggrunden for vikingetiden,« tilføjer arkæolog ved Oxford University i Storbrittanien Marek Jankowjak, der ikke er en del af projektet, til ScienceMag.

Blandt andet har forskere mellem 2008 og 2012 opdaget to begravede vikingeskibe på øen Saaremaa nær det baltiske hav, 250 kilometer fra den svenske kyst, og her viste en kulstof 14-datering, at skibene var næsten hundred år ældre end plyndringen ved Lindisfarne.

I skibene fandt man både soldater og kvinder, og ifølge Price kan de første vikingetogter være begyndt, fordi der opstod et behov for slaver.

Læs også:

Vikingetiden begyndte i Ribe

Se grafik over vikingernes rejser

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.