Vi gaber for at køle hjernen
Kilde: 
07 maj 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Nu kan mysteriet om, hvorfor vi gaber, være tættere på en løsning. Østrigske forskere har opdaget, at mennesker gaber mere, når det er varmt, end når det er koldt, skriver sciencedaily.com.

Det tyder på, at vi gaber for at nedkøle hjernen. Hidtil har man troet, at vi havde den mærkelige mekanisme, fordi den giver os et ekstra skud ilt til hjernen.

Forskerne fra Wien Universitet undersøgte, hvor meget folk lod sig ’smitte’ med gab, når de gik på gaden i både vinter- og sommer-tid. Resultaterne sammenlignede de med et lignende studie fra Arizona i USA, hvor klimaet er tørrere.

I Østrig gabte folk mere om sommeren end om vinteren. I Arizona var det omvendt. Men uanset hvad, var der flest gab, når temperaturen lå på omkring 20 grader. Ifølge forskerne skyldes det, at når luften er kropsvarm – som i den varme sommer i Arizona – bliver gaberefleksen sat ude af spil. Og bliver det koldere end 20 grader, sker det samme, fordi der ikke er grund til at nedkøle hjernen.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ne

Læs også:

Gabeskønt: Chimpanser smittes, når mennesker gaber

Hvorfor gaber vi?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.