Verdens ældste stenredskaber er fundet i Kenya
16 april 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Vores forfædres fingerfærdighed går formentlig flere hundredtusind år længere tilbage end først antaget. En række stenredskaber, fundet ved Lake Turkana i Kenya, er dateret til at være 3.3 millioner år gamle. Det er hele 700.000 år ældre end det hidtil ældst kendte redskab, skriver news.sciencemag.org

Fundet af de 3.3 millioner år gamle stenredskaber er netop blevet offentliggjort på en årlig konference i Californien for palæontologers sammenslutning, hvor arkæolog Sonia Harmand fra Stone University i New York stod i spidsen for at fremlægge holdets overraskende resultater, der blandt andet viser, at stenredskaberne er vores forfædres eget håndværk.

»Artefakterne er klart lavet ud fra intenderet flækning og er ikke tilfældige klippestykker,« siger Sonia Harmand på konferencen ifølge news.sciencemag.org. 

Arkæologernes opdagelse trækker direkte linjer tilbage til observationer, som blev gjort af et forskerhold i Etiopien i 2010 - kun 1000 meter fra Lake Turkana.

Her mente arkæologerne, at en række ridser på dyreknogler, dateret til at være 3.4 millioner år gamle, indikerede menneskeligt brug af redskaber. Påstanden blev dog øjeblikkeligt udpeget som kontroversiel, da der ikke forelå nogen direkte beviser på redskaber, der var så gamle.

Fundet af stenredskaberne har nu gjort skæremærkerne i dyreknoglerne aktuelle igen. 

Læs også:

Abemennesker brugte redskaber længe før mennesket

Chimpansers brug af redskaber minder om vores forfædres

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.