Uvished om smerte giver mest stress
05 april 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Hvis du ved, at der er en mindre risiko for at få smertefuldt elektrisk chok, bliver du meget mere stresset, end hvis du ved, at du helt sikkert vil få det elektriske chok. Usikkerhed forårsager altså mere stress end reel smerte, skriver University College London.

Det viser et nyt studie, som er publiceret i tidsskriftet Nature Communications.

Resultaterne viste, at den mest stressfulde situation var, hvis der var 50 procent risiko for at få elektrisk chok. De mindst stressfulde situationer var dem med både 0 procents risiko og 100 procents risiko.

45 frivillige deltog i studiet. De skulle spille et computerspil, som gik ud på at vende sten, der måske havde slanger under dem. Deltagerne skulle gætte, om der var en slange under stenen, og når der var, fik de et mildt elektrisk chok gennem hånden.

Derefter skulle de både selv svare på, hvor stressede de følte sig i de forskellige situationer og gennemgå psykologiske tests af deres svedniveau og pupilstørrelse.

»Med vores model kunne vi forudse, hvor stressede vores deltagere blev, ikke bare ud fra, om de fik chok men ud fra, hvor meget usikkerhed de havde omkring de chok. Vores eksperiment gør os klogere på usikkerhedens effekt på ens stressniveau,« siger Archy de Berker, hovedforfatter af studiet og professor på University College London, ifølge ucl.ac.uk.

»Det viser sig, at det er meget værre ikke at vide, om du får et chok, end at vide, at du helt sikkert enten vil få det eller ikke få det. Vi så præcis de samme effekter på vores psykologiske målinger – folk sveder mere og deres pupiller bliver større, når de er mere usikre,« fortsætter han.

Ifølge forskerne kan resultaterne overføres til mange hverdagssituationer. Når vi eksempelvis skal til jobsamtale, vil vi føle os mere afslappede, hvis vi enten tror, det er utroligt usandsynligt eller utroligt sandsynligt at få jobbet.

Læs også:

Utryghed og usikkerhed er de største stressfaktorer

Kan stress slå ihjel?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.