Usædvanligt dobbelt-krater fra meteoritter opdaget i Sverige
15 september 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Svenske forskere har fundet spor efter et dobbelt meteoritnedslag, som skete for cirka 460 millioner år siden.

Det skriver Göteborgs Universitet i en pressemeddelelse.

I Jämtland i midten af Sverige har forskerne fundet to kratere, hvoraf det ene måler hele 7,5 kilometer i diameter. Det enorme krater ligger 16 kilometer fra et andet mindre krater, som er 700 meter i diameter.

»De to meteoritnedslag skete samtidigt for 458 millioner år siden og skabte disse to kratere,« udtaler professor i geofysik Erik Sturkell, i pressemeddelelsen fra Göteborgs Universitet.

Han forklarer, at boringer og sedimenter omkring kraterne har gjort det muligt at bestemme, at meteoritnedslagene skete på samme tid.

Dobbeltnedslag af meteoritter er usædvanlige, og ifølge Göteborgs Universitet er nedslaget i Jämtland »det første dobbelte nedslagskrater på Jorden, som er blevet endeligt bevist.«

Da de to meteoritter bragede ned i Sverige, lå Jämtland under vand, og vanddybden var ifølge Göteborgs Universitet op mod 500 meter på stedet, hvor de to meteoritter ramte.

Nedslaget tvang vandet væk, og »i hundrede sekunder var disse enorme grave var helt tørre,« lyder det i pressemeddelelsen.

Læs også:

Hvordan kan jeg vide, om jeg har fundet en meteorit?

Giga-vulkan skabte jordskælv i England og Danmark

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.