Universets hidtil største kvasargruppe fundet
Kilde: 
14 januar 2013

En international gruppe af astronomer med forskere fra University of Central Lancashire (UCLan) har fundet den hidtil største kendte struktur i universet.

Det drejer sig om en samling af galakser - en såkaldt Large quasar group, LQG, - som er så stor, at det ville tage fire millarder år at rejse tværs over den med lysets hastighed. Det skriver Royal Astronomical Society ifølge Politiken.dk.

Kvasargruppens størrelse er svær at rumme, men forskere kan med sindsro berette, at det er den hidtil største struktur nogensinde opdaget i universet.

Gruppen består af 73 kvasarer med en diameter på 1,4 milliarder lysår og mere end fire milliarder lysår på det bredeste punkt.

Til sammenligning er vores egen galakse, Mælkevejen, adskilt fra vores nabogalakse, Andromeda med 'kun' 2,5 millioner lysår.

Kvasarer er kerner af galakser fra universets tidligste dage, som gennemgår korte perioder, hvor de lyser ekstremt højt op, så man kan se dem på meget lange afstande.

Opdagelsen af den store gruppe kvasarer modsiger Albert Einsteins kosmologiske princip: at når man ser på universest i en tilstrækkelig stor skala, ser det ens ud, ligemeget hvor man ser det fra.

»Dette er vigtigt ikke kun på grund af størrelsen, men fordi det netop udfordrer det kosmologiske princip, som har været vidt accepteret siden Einstein. Vores hold har undersøgt lignende tilfælde, som bakker op om denne udfordring, og vil vil fortsætte med at undersøge dette fascinerende fænomen«, siger astronomen Roger Clowes til Royal Astronomical Society.

Læs også på Videnskab.dk:

Kæmpeteleskop finder hidtil fjerneste kvasar

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.