Unik vikingeskat fundet på Bornholm
Kilde: 
29 april 2014

KORT NYT FRA DANMARK:
Amatørarkæologer har fundet en ny og helt speciel vikingeskat ved Vestermarie på Bornholm, ifølge en pressemeddelelse fra Nationalmuseet.

Det drejer sig om guldmønter fra Egypten og Tunesien, som er blevet gravet ned i den sene vikingetid.

Fundstedet er nu blevet grundigt undersøgt af arkæologer fra Bornholms Museum. En del af skattefundet er blevet taget op i præparat, hvilket betyder, at møntskatten er blevet gravet fri og løftet op i den jordklump, den ligger i.

Røntgenbilleder taget på Bornholms Hospital viser, at ”skatteklumpen” gemmer på en hel del mønter. Derudover består skatten af en række løse mønter, brudstykker af mønter, et fornemt forgyldt sølvspænde, en fingerring af guld og en enkelt sølvbarre. Indtil videre mener man, at skatten er lagt ned i den sene vikingetid i 1080’erne og indeholder mindst 250 mønter i alt, fortæller René Laursen, som er ansvarlig for danefæregistrering og -behandling på Bornholms Museum:

»Skattefundet er helt specielt af flere årsager. Dels fordi, det er forholdsvis sjældent, at vi finder skatte fra slutningen af 1000-tallet på Bornholm, og dels fordi flere af mønterne simpelthen er unikke fund,« siger René Laursen.

Han er ansvarlig for danefæregistrering og –behandling på Bornholms Museum.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp

Læs også:

Hvilke vikinger var mest barske: Danske eller norske?

Vikinger stjal britisk bispestav

Havde vikingerne tatoveringer?
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.