Unge fædre risikerer tidlig død
Kilde: 
06 august 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Hvis du går og føler, at du blev far lidt for sent i livet, så er der trøst at hente. Mænd som bliver fædre, før de er fyldt 25, risikerer nemlig i højere grad at dø i alderen 45-54 år, viser en ny finsk undersøgelse. Det skriver livescience.com.

Undersøgelsen involverede over 30.000 finske mænd, og som den første af sin slags tager den forbehold for genetiske og miljømæssige problemer, som kunne påvirke mændenes helbred. Undersøgelsen har nemlig brugt brødre som kontrolgruppe.

Det viste sig, at mænd, som fik deres første barn, da de var 22 år, havde 26% højere risiko for at dø i alderen 45-54 år end mænd, som blev fædre, mens de var 25 eller 26 år. Tilføjede forskerne de 23- og 24-årige fædre til ligningen, var risikoen stadig højere - mere præcist 14%.

Forskerne mener, at en mulig årsag til de unge fædres risiko for tidlig død kan findes i deres jobsituation. Bliver man far i en ung alder, er der større sandsynlighed for, at man ender med et lavtlønnet job, og det kan betyde psykisk og økonomisk stress for fædrene, som gør, at de ikke i tilstrækkelig grad tager vare på deres helbred.

»At blive forælder i en ung alder kan være udfordrende, og det er vigtigt at familiemedlemmer og sundhedspersonale anerkender, at det ikke kun er de unge mødre men også de unge fædre, som har brug for støtte,« siger ledende forfatter bag studiet, postdoc Elina Einiö fra Helsinki Universitet, til livescience.com.

Studiet er publiceret i Journal of Epidemiology and Community Health.

Læs mere:

Dårlig søvn varsler tidlig død

Skænderier kan være skyld i tidlig død

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
msc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.