Undersøgelse: Jo større hjerne, jo mere selvkontrol
Kilde: 
22 april 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Size matters – tilsyneladende også når det gælder dyrs hjerner.

En ny undersøgelse nemlig tyder på, at størrelsen på dyrs hjerne har betydning for, hvor god en selvkontrol dyrene udviser, skriver phys.org.

En større international forskergruppe har undersøgt 36 arter af pattedyr og fugle, der spænder lige fra orangutanger til zebrafinker.

Ifølge Phys.org er der tale om den første store undersøgelse af udviklingen af selvkontrol. Forskernes nåede frem til, at arter med den største hjerne-volumen – ikke hjernevolumen i forhold til kroppens størrelse - viste overlegne kognitive kompetencer i en række eksperimenter med fodring af dyrene.

De dyrearter, som havde den mest varierede kost udviste desuden også mest selvbeherskelse, skriver forskerne i undersøgelsen, som netop er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Proceedings of National Academy of Sciences.

De nye resultater er ifølge Phys.org i modstrid med fremherskende antagelser om, at den ’relative’ størrelse på hjernen er en mere præcis måde at forudsige intelligens end ’absolut’ hjernestørrelse.

Forskerne foreslår ifølge Phys.org, at »når hjernen bliver større, stiger det samlede antal af neuroner og hjernen har tendens til at blive mere modulopbygget og dermed måske facilitere udviklingen af nye kognitive netværk.«

Læs også:

Hvorfor kan vi ikke styre os?

Selvkontrol af hjernebølger kan hjælpe ordblinde

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.