Ultrakorte laserpulser skriver hologrammer med rekordhøj opløsning
Kilde: 
02 marts 2011

Ny forskning har skabt højopløste, computergenererede reflektionshologrammer med tre-dimensionelle effekter skrevet direkte på overfladen af en siliciumkrystal.

Ved at bruge en såkaldt femtosekundlaser har en forskergruppe ved Institut for Fysik og Astronomi ledet af lektor Peter Balling fremstillet computergenererede hologrammer (CGH’er) direkte på en siliciumoverflade med rekordhøj opløsning på op til 111 kpixels/mm2 (svarende til ca. 8500 dpi). Det skriver Aarhus Universitet (AU) i en pressemeddelelse.

Den høje opløsning gør det muligt at lave holografiske rekonstruktioner af relativt store og detaljerede objekter. Laserstrukturering af et område på blot 2x2 mm2 kan ved belysning med en laserpointer fremkalde billeder, som er synlige for det blotte øje (>20 cm).

3D-effekter er også blevet inkorporeret i hologrammerne. Disse ses ved at flytte laserpointeren rundt på hologrammet, hvorved de forskellige elementer bevæger sig relativt til hinanden (se video på AU's hjemmeside).

Grunden til, at forskerne har kunnet skabe den høje opløsning, er, at de har benyttet ultrakorte pulser og dermed minimerer varmetransport i krystallen. Strukturer på få mikrometer kan således fremstilles reproducerbart.

»Man kan sige, at laseren kun gør virkning lige præcis der hvor den rammer,« siger ph.d.-studerende Kristian Wædegaard:

»Derfor kan vi lave utroligt lokale og veldefinerede ændringer. Og ved at flytte prøven meget præcist ved hjælp af en computer kan vi skrive hologrammet pixel for pixel – ligesom en klassisk inkjet-printer – bare med meget bedre opløsning.«

»Metoden er meget generel. Vi kan skrive hologrammer på alt der reflekterer,« slutter Kristian Wædegaard.

Mulige anvendelser af de direkte skrevne computergenererede hologrammer inden for mærkning og antikopiering undersøges nu i samarbejde med danske virksomheder.

Resultaterne er publiceret i tidsskriftet Optics Express. Se artiklen og video på au.dk.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.