Udsatte unge kommer også fra gode hjem
Kilde: 
08 december 2015

KORT NYT FRA DANMARK

Unge på gaden kommer fra hjem med problemer. Det er en fordom, som ligger indgroet i mange danskeres forestillinger om familiemønstre og social arv.

Nu prikker en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) til denne fordom.

Rapporten konkluderer, at hver anden marginaliseret ung mellem 18-24 år, der eksempelvis har levet på gaden eller haft en psykisk lidelse, kommer fra familier, som aldrig har oplevet noget tilsvarende. Det skriver SFI i en pressemeddelelse.

»Vores analyse viser, at selvom unge fra socialt udsatte familier har større risiko for marginalisering, kommer cirka halvdelen af de marginaliserede unge fra det, man kan kalde en almindelig, social baggrund – dvs. de har forældre, der har uddannet sig, er i arbejde og ikke har problemer af den slags, vi kan se i registrene,« siger forsker Lars Benjaminsen, der er medforfatter til rapporten, i pressemeddelelsen.

Noemi Katznelson, der er leder af Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, og som selv har forsket i unge hjemløse, mener, at der er en fare for at de udsatte unge fra middelklassefamilierne ikke får den samme opmærksomhed og derfor 'forsvinder' i systemet.

»Deres marginalisering er ikke synlig på nogen måder, og det gør også, at systemerne har sværere ved at opdage dem,« siger hun til dr.dk.

Ifølge rapporten fra SFI har 10 procent af alle voksne kvinder og 14 procent af alle voksne mænd på et eller andet tidspunkt i deres liv været i kontakt med de sociale myndigheder i forbindelse med misbrug, psykisk sygdom, hjemløshed eller kriminalitet.

Læs også:

Forsker finder de mest udsatte anbragte børn

Udsatte børn får selvtillid i idrætsklubben

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.