Type 1-diabetes øger risikoen for visse kræfttyper
Kilde: 
01 marts 2016

KORT NYT FRA DANMARK:

Personer med type 1-diabetes har større risiko for at udvikle visse former for kræfter, herunder kræft i leveren, maven, bugspytkirtlen, livmoderen og nyrerne.

Det skriver Steno Diabetes Center i en pressemeddelelse

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Diabetologia.

»Der er kun få procents overhyppighed af kræft hos type 1-diabetikere sammenlignet med resten af befolkningen, men kigger man på kræfttyper, ser vi en øget forekomst især på kræft i leveren og bugspytkirtlen, hvor der er op mod fordoblet risiko. Til gengæld er forekomsten af prostatakræft omkring 40 procent mindre og brystkræft 10 procent mindre blandt personer med type 1-diabetes«, siger seniorforsker Bendix Carstensen fra Steno Diabetes Center, der er en af forskerne bag studiet, i pressemeddelelsen

Studiet er baseret på data fra mere end 9.000 kræftpatienter med type 1-diabetes fra fem lande, herunder Danmark.

Overhyppigheden af kræft hos patienter med type 1-diabetes aftager i takt med sygdommens varighed, viser studiet også. Efter 20 år er forekomsten af kræft på niveau med resten af befolkningen.

»Alle personer med type 1-diabetes, i modsætning til type 2, tager insulin, og hvis der var en kobling til kræft, burde overhyppigheden af kræft vokse, jo flere år man har haft type 1-diabetes. Vi ser det modsatte, og det taler imod, at der skulle være en sammenhæng mellem brug af insulin og udviklingen af kræft«, siger Bendix Carstensen i pressemeddelelsen.

Læs også:

Diabetes-diagnose fører til vægttab

Bakterier opdager kræft og diabetes

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.