Tuberkulose i Afrika udvikler skræmmende resistens
Kilde: 
20 januar 2014

I Sydafrika har tuberkulose-bakterier nu udviklet et skræmmende forsvar mod den mest almindeligt brugte og udbredte tuberkulose-medicin. Det skriver forskning.no.

Udviklingen af den ’superresistente tuberkulose’ (XDR) i Sydafrika har vakt en voldsom bekymring hos forskere, som nu publicerer nye fund i det videnskabelige tidsskrift The Lancet.

XDR-tuberkulosen er en variant af den multiresistente tuberkulose, men er blot endnu vanskeligere at behandle.

Udfaldet af sygdommen er, selv på kortere sigt, i de fleste tilfælde døden, viser resultaterne af det nye studie. Selv med en intensiv behandling, som indebærer otte forskellige medikamenter, var udfaldene skræmmende: I løbet af fem år var 74 procent døde, og kun 11 procent havde et sundt helbred.

Det er vigtigt at bekæmpe multiresistent tuberkulose – ikke mindst fordi sådanne bakterier ofte rammer unge og arbejdsdygtige mennesker, skriver forskerne.

»Vi viser for første gang en alarmerende udvikling i Sydafrika, hvor behandlingen svigter,« udtaler professor Keertan Dheda fra University of Cape Town i en pressemeddelelse. Med sine kollegaer har han fuldt 107 patienter med den superresistente tuberkulose-variant i tre af Sydafrikas provinser fra marts 2008 til august 2012.

Læs også:

Danske forskere laver ny vaccine mod tuberkulose

Nu er tuberkulose praktisk talt uhelbredelig

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

cpp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.