Testosteron giver kvinder bedre stedsans
Kilde: 
15 april 2016

KORT NYT FRA UDLANDET

Det er en slidt påstand, at mænd kan finde bedre vej end kvinder – men der er faktisk noget om snakken. Og en af årsagerne skal findes i mændenes kønshormon – testosteron.

Forskere fra Norge har i et forsøg givet kvinder 0,5 mg testosteron, og deres stedsans blev i en smule forbedret. Det skriver Forskning.no.

»Det er jo ikke sådan, at kvinder farer forvirret rundt og ikke finder frem, de vælger bare oftere en mindre effektiv vej end mænd,« siger Asta Kristine Håberg, der er forsker ved Institutt for Nevromedisin ved Norges tekniske og naturvitenskapelige universitet (NTNU), til Forskning.no.

Forskerne havde 42 kvinder med i forsøget, hvor halvdelen fik testosteron og halvdelen fik placebo. Derefter blev kvinderne lagt i en MR-skanner, hvor de skulle navigere rundt i et computerspil. I computerspillet blev kvinderne bedt om at finde 76 landemærker, som var placeret inde i bygninger og udenfor.

Under spillet kiggede forskerne på, hvilke veje kvinderne valgte, og hvor hurtigt de nåede målene.

Det viste sig ifølge Forskning.no, at gruppen af kvinder, der havde fået testosteron, bedre vidste, hvilken retning de skulle gå. Men det betød ifølge forskerne ikke, at de kom hurtigere frem end dem, der ikke havde fået testosteron.

»Dette kan have med kvindernes tillærte vaner at gøre. Man vælger ofte at bruge en strategi, man ved fungerer. Det er muligt, at kvinderne ikke stoler på andre måder at finde frem til målet på end de strategier, de har lært sig,« siger Asta Kristine Håberg til Forskning.no.

Forskerne kender dog stadig ikke årsagen til, at testosteron tilsyneladende påvirkede kvindernes stedsans.

»Resultaterne viser, at testosteron har en begrænset effekt på stedsansen, uden vi er helt sikre på hvorfor. Men det kan have noget at gøre med, at testosteron virker bedre på nogle dele af hjernen end andre,« fortæller Asta Kristine Håberg til Forskning.no.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Behavioural Brain Research.

Læs også:

Hvorfor har nogle mennesker dårlig retningssans?

Sådan skaber hjernen din stedsans

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

aml

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.