Telefon-app genkender fugle på deres sang
Kilde: 
25 juni 2012

En ny applikation til smartphones - udviklet af Ingeniørstuderende fra Aarhus Universitet - kan identificere fugle ud fra deres lyde. Det betyder, at du kan tage telefonen med i lommen og få en helt ny indsigt i naturens mangfoldighed af fugle, skriver au.dk i pressemeddelelse.

Når du hører et fuglekald, optager du lyden med telefonens mikrofon. Efter få sekunder fortæller den dig, hvad det er for en art, der er tale om. Den viser et billede af fuglen, og du får adgang til en kort leksikonartikel.

»Det er unikt, det vi har lavet. App’en identificerer fuglen ved hjælp af akustisk genkendelse. På et splitsekund bygger den en matematisk model af fuglens pip, som den bruger til en præcis artsbestemmelse,« siger Jesper Gaarsdal, ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet.

Beregner fuglens pip

Der findes allerede enkelte fugleapplikationer på markedet, men denne er den første af slagsen, der spotter en fugl på baggrund af dens unikke akustiske karakteristika eller såkaldte dialekt.

»Vi har udviklet en avanceret matematisk model, der vurderer den enkelte fugls lyd. Det giver en hurtig identifikation, der også kan tage højde for afvigende dialekter,« siger Maiken Bjerg Møller, ingeniørstuderende ved Aarhus Universitet.

For fugle har ligesom mennesker en række forskellige dialekter, der kan skifte fra flok til flok og fra år til år. Det gør det vanskeligt at bruge de kendte systemer til lydgenkendelse, som fungerer ved at sammenligne en optaget lyd med en tilsvarende lyd, der er gemt i en database.

De to studerende har i dag en fuldt funktionsdygtig og gennemtestet prototype på applikationen. Foreløbig genkender den dog kun tre af Danmarks mest almindelige fuglearter: Bogfinke, blåmejse og gransanger.

Til næste forår, hvor fuglesæsonen begynder, forventer de studerende at være klar til at lancere app’en på markedet med en database på mere end 50 forskellige fuglearter. 

 

Læs også: Homoseksuelle fugle danner par for livet

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.