Tarmbakterier gør kulde slankende
Kilde: 
07 december 2015

KORT NYT FRA DANMARK:

Dine tarmbakterier kan muligvis øge din fedtforbrænding, når du for eksempel tager et iskoldt vinterbad, viser nye forsøg fra University of Geneva i Schweiz. Det skriver Politiken.

»Det er endnu et eksempel på, at tarmbakterier spiller en central rolle for værtens sundhed«, siger professor Oluf Borbye Pedersen fra Metabolismecentret ved Københavns Universitet til Politiken.

Oluf Borbye Pedersen har dog ikke deltaget i det nye studie, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cell.

I studiet undersøgte de schweiziske forskere tarmbakterierne i forsøgsmus, efter de havde opholdt sig i en temperatur på seks grader i 10 dage.

Når forskerne sammenlignede med mus, der havde opholdt sig ved stuemperatur, kunne de se, at nogle af musenes tarmbakterier vandt frem, imens andre blev slået tilbage.

Fedtforbrændringen steg hos de "kolde" mus, hvor de hvide fedtceller blev omdannet til beige fedtceller, der forbrænder fedt. De kolde mus begyndte også at tabe sig betydeligt.

Da forskerne efterfølgende overførte tarmbakterier fra de kolde mus til almindelige mus, begyndte de almindelige mus også at tabe sig - selvom de blev ved med at opholde sig ved stuetemperatur. 

Forskerne ved dog stadig ikke, om den slankende effekt også gør sig gældende for mennesker, der for eksempel vinterbader eller ofte opholder sig i lave temperaturer.

»Man ved faktisk forsvindende lidt om, hvad kulde får af konsekvenser for menneskekroppen på dette område. For eksempel ved man ikke, om folk, der vinterbader har en større andel af de gode beige fedtceller sammenlignet med mennesker, der ikke kunne drømme om at udsætte sig selv for det kolde gys,«  siger Oluf Borbye Pedersen til Politiken.

Læs også:

Dine gener giver dig tarmbakterier, som holder dig slank

Fire bakterier i dine tarme kan afsløre, om du bliver fed

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.