Svovlmangel kan have forhindret livets udbredelse
13 november 2014

KORT NYT FRA DANMARK:

Størstedelen af alle organismer har brug for svovl, og stoffet spiller en væsentlig rolle i reguleringen af atmosfærens kemi og det globale klima. Nu konstaterer et dansk/canadisk/amerikansk forskerhold, at der var flere tusinde gange mindre af det vigtige stof i havene i Jordens ungdom end i dag, og dermed tegner det sig et helt anderledes billede af Jordens første, primitive liv. Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.

For 2,5 mia. år siden var der meget mindre svovl i verdenshavene end i dag. Forskernes teori er følgende: Eftersom svovl faktisk er livsnødvendigt for næsten alle organismer, så forhindrede den ekstreme svovlmangel formentlig ligefrem livet i at udbrede sig på Jorden.

»De ekstremt lave svovl-forekomster var med til at forme datidens natur og livsformer,« siger en af forfatterne til studiet professor Don Canfield fra NordCEE på Syddansk Universitet.

»Dengang bestod livet primært af mikroorganismer i havene. De kunne ikke eksistere uden svovl, og eftersom de kun fik det i ekstremt små mængder, har de formentlig været hæmmet i at brede sig.«
Forskerne har offentliggjort deres resultater i tidsskriftet Science.

Læs også:

Solen kysser de magtfulde vulkaners svovl

Milepæl i polarforskning: Det vrimler med liv under isen

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.