Svampesporer i byen kommer fra landet
18 december 2012

En ny undersøgelse viser, at visse svampesporer i byens luft stammer fra landbrugsmarker. Det siger måske sig selv. Men den nye viden kan blandt andet bruges til at varsle allergikere om, hvornår de kan få problemer med pollen, så de kan tage deres forholdsregler, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Forskere fra Aarhus Universitet har været med til at undersøge, hvor skimmelsvampesporerne Alternaria og Cladosporium kommer fra. Resultaterne viser, at alternariasporer i København kommer fra landbrugsområder. Det er fortrinsvis danske marker, der er tale om, men en ikke uvæsentlig del af svampesporerne kommer fra centraleuropæiske landbrugsmarker som for eksempel kartoffelmarker i Polen.

»Resultaterne viser også, at det ikke er tilstrækkeligt at måle svampekoncentrationerne kun i Danmark. Der skal også tages hensyn til koncentrationerne i de lande, hvorfra vi kan forvente at få svampesporer. Derudover vil det give god mening at holde øje med situationen i det vestlige Danmark, da det er sandsynligt, at niveauet for svampesporer er højere her end i Østdanmark,« siger seniorforsker Carsten Skjøth.

Undersøgelsen er udført i samarbejde med Lund Universitet i Sverige og Astma-Allergi Danmark. Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Atmospheric Chemistry and Physics.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.