Superhurtige optiske computere er kommet et stort skridt nærmere
Kilde: 
29 september 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Du synes måske, at din computer er kvik, som den er nu.

Men ved siden af fremtidens computere, der overfører og gemmer data med lyspartikler i stedet for elektroner, vil din nuværende computer komme til at ligne en gammel hestevogn, der har forvildet sig ind i et Formel 1-løb.

De superhurtige optiske computere er netop kommet et stort skridt nærmere. For første gang har et forskerhold formået af gemme optisk data permanent på en chip, skriver Sciencemag.

»Jeg er meget begejstret over deres arbejde. Det er en storslået demonstration af et nyt koncept,« siger Valerio Pruneri, en laserfysiker fra Institute of Photonic Sciences i Barcelona, der ikke var involveret i forskningen.

Den maksimalt opnåelige hastighed i de nuværende computersystemer er begrænset, fordi elektroner har det med at støde ind i hinanden i de metaltråde, de løber via, hvilket bremser dem og skaber varme. Det sker ikke med lyspartikler – også kaldet fotoner, der kan overføre data uden modstand og ja – med lysets hast.

Tidligere har forskere skabt computerchips, der kan modtage og gemme data via lyspartikler. Men disse chips har haft alvorlige mangler – blandt andet kunne de kun gemme data, så længe de fik strøm. Når strømmen blev slukket, forsvandt dataen.

Det er netop problemet med den forsvindende data, som forskerholdet bag den nye metode har fundet en løsning på ved at bruge det materiale, der findes i hjertet af CD'er og DVD'er. Ved at skyde lys med høj intensitet ind på materialet, så det ændrede sin fint ordnede, krystalliske opbygning til en uregelmæssig, såkaldt amorf opbygning, kunne forskerne gemme data. En række svagere lysimpulser kunne derefter bruges til at læse data fra det amorfe materiale.

Forskerne mener, at metoden kan bruges til at gemme data i årtier uden strøm. De tror på, at opfindelsen en dag kan bruges til at skabe chips, der er i stand til at arbejde 50-100 gange hurtigere end processorer i nutidens computere.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Photonics.

Læs også:

Grafen kan give ultrahurtige computere

Lysglimt giver hurtigere hukommelse i computere

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

js

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.