Styrketræning nedsætter din risiko for sukkersyge
Kilde: 
07 august 2012

Dine muskler bliver større, når du løfter jern i motionscentret. Nu viser forskning, at vægttræning også nedsætter risikoen for, at du får diabetes. I hvert fald hvis du er en mand. 

Hvis mænd lægger vejen forbi motionscentret og styrketræner regelmæssigt, er der en markant mindre risiko for, at de udvikler type 2 diabetes, viser den nye forskning.

 

150 minutters vægttræning om ugen reducerer mænds risiko for at få denne type sukkersyge med 34 procent, viser den nye undersøgelse, som er offentliggjort i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

I undersøgelsen har forskere fulgt 32.000 mænd gennem 18 år for at finde ud af, hvorvidt vægttræning har en forebyggende virkning, selv om man ikke dyrker konditionstræning. Det skriver Experimentarium.dk ifølge Information.

»Nogle mænd har svært ved at starte med eller holde fast i konditionstræning. Her vil styrketræning være et værdifuldt alternativ i forhold til at mindske risikoen for type 2 diabetes,« siger ph.d. studerende Anders Grøntved, som står bag studiet i samarbejde med Harvard University.

Forskere har længe vidst, at konditionstræning er med til at nedsætte risikoen for type 2 diabetes, men det har hidtil været ukendt, at vægttræning også har en forebyggende effekt.

Man bør dog ikke droppe konditionstræningen til fordel for vægtløftningen. Det bedste er, hvis man kombinerer de to træningstyper, pointerer forskerne. Hvis man både løfter jern og træner sin kondition reducerer man risikoen for at få type 2 diabetes med hele 59 procent, viser deres nye undersøgelse.

Om kvinder har samme positive effekt ved at løfte jern, ved forskerne endnu ikke.

»Fremtidig forskning bør undersøge, om styrketræning har den samme betydning for kvinder og desuden, hvilken type, intensitet og varighed af styrketræning, der giver størst udbytte,« siger Anders Grøntved.

230.000 danskere lider af type 2-diabetes, som er arvelig, men også kan udløses af overvægt og mangel på motion.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.