Stumme skal tale ved hjælp af tankelæser-program
Kilde: 
02 februar 2012

Det er lykkedes amerikanske forskere at oversætte elektriske signaler i hjernen til enkle ord med 89 procent nøjagtighed ved hjælp af en slags kirurgisk aflytning .

Forskningen, der er publiceret i PLoS Biology, rejser mulighed for, at man i fremtiden vil kunne tale gennem en computer, blot ved at tænke på, hvad man ønsker at sige. Det skriver usatoday.com

Undersøgelsen omfattede 15 epilepsi- og hjernesvulst-patienter, der alle havde fået indopereret et metalgitter i talecenteret i hjernen. Patienterne lyttede til omkring 50 ord eller sætninger, der hver især udløste elektriske impulser i hjernen. Forskerne brugte herefter en elektrisk signalbehandlingsmetode til at oversætte de elektriske impulser tilbage og dermed rekonstruere enkelte af ordene.

»Vi forsøgte at finde ud af, hvordan hjernen afkoder ord og akustik,« siger den ledende forsker bag undersøgelsen, Bob Knight fra University of California-Berkeley.

Målet er at hjælpe patienter, der har mistet mælet, eksempelvis efter et slagtilfælde.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.