Storryger-gen fundet
Kilde: 
27 august 2014

KORT NYT FRA DANMARK:

Danske forskere har fundet et gen, som øger risikoen for at blive storryger, skriver ku.dk.

“Meget tyder på, at man kan være arveligt disponeret til storrygning” siger professor og overlæge Børge Nordestgaard fra Københavns Universitet og Herlev Hospital fortæller til ku.dk.

Genet, som forskerne har fundet, får dig ikke til at ryge, men det øger din lyst til smøgerne, hvis du først er gået i gang.

Rygere, som har dette særlige gen har en 14 procent større risiko for at dø af deres rygning, fordi de ryger mere. Forskerne undersøgte og fulgte 55.568 personer, hvoriblandt 32.823 var rygere.

Selvom vi alle efterhånden ved, at storrygerens risiko for at få kræft eller hjerte-kar-sygdomme med døden til følge står højt på statestikken, peger en dansk undersøgelse først nu på sammenhænget mellem rygning, arv og dødelighed.

“Rygning forårsager tidlig død, og storrygere har 75 procent øget risiko for at dø i forhold til jævnaldrende, som aldrig har røget.” siger overlæge Børge
Nordestgaard.

Studiet er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Epidemiology.

Læs også:

Se, hvordan rygning gør dig rynket før tid

Forskere: Passiv rygning giver ikke kræft

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

lf

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.