Store abers levesteder er skrumpet voldsomt
Kilde: 
28 september 2012

Store aber – såsom gorillaer, chimpanser og bonoboer – er ved at løbe tør for steder at bo. Det viser ny forskning fra Max Planck Instituttets afdeling for evolutionær antropologi, skriver bbc.co.uk.

Aberne har oplevet et dramatisk fald i mængden af levesteder på det afrikanske kntinet, viser undersøgelsem, der er den første af sin slags.

De østlige gorillaer, som er de største levende primater, har mistet mere end halvdelen af deres levesteder siden begyndelsen af 1990'erne. Cross River gorillaer, chimpanser og bonoboer har også lidt store tab, ifølge undersøgelsen.

Nogle arter skál boltre sig på under halv plads

Forskerne greb opgaven an ved først at bestemme den nøjagtige placering af mere end 15.000 steder, hvor de forskellige arter og underarter af Afrikas store aber har levet i de sidste tyve år.

»Derefter vurderede vi miljøforholdene på stederne – men også på alle andre steder i det tropiske Afrika,« siger Hjalmar Kuehl, fra Max Planck Instituttet i Leipzig, Germany

Nærmer bestemt de steder, hvor det er meget sandsynligt, at store aber har levet, uden at det er blevet dokumenteret af mennesker.

»Vi foretog vurderingen ud fra, om procentdelen af skovdække, menneskers befolkningstæthed og klimatiske forhold," siger dr Kuehl.

Ved hjælp af en statistisk model, undersøgte forskerne, hvordan de naturområder nogle steder er mere end halveret siden 1990erne.

Artiklen er offentliggjort i tidsskriftet Diversity and Distributions.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.