Stenaldermad gav sunde tænder uden tandbørster
Kilde: 
19 februar 2013

Vores forfædre spiste særlig mad, der gav dem sunde tænder uden huller. Alle kan kopiere huleboernes kostvaner og måske undgå tandlægen, skriver ABC Science i følge JP.dk.

For rigtig mange mennesker er et halvårligt tjek hos tandlægen nødvendigt for at holde tænderne rene. Men vore forfædre havde sunde tænder uden tandlægetjek.

Årsagen er ganske enkel. Datidens simple kostplan for bl.a. samler/jæger-kulturerne bestod overvejende af kød, hvilket ikke gav grobund for alle de mundbakterietyper vi kender i dag.

Det er et internationalt forskerteam fra Australian Centre for Ancient DNA, tilknyttet universitetet i Adelaide, der står bag opdagelserne, der er publiceret i magasinet Nature Genetics.

Forskerne undersøgte dna i tandplak hos 34 forhistoriske nordeuropæere og sammenlignede med andre observationer hos efterkommere, herunder bønder fra middelalderen og nutidige individer.

»Tandplak repræsenterer de eneste let tilgængelige og fortidige, menneskelige bakterier, man kender til,« fortæller undersøgelsens leder, professor Christina Adler fra universitetet i Sidney til ABC Science.

Det var landbrugskulturen og ikke mindst den højt forarbejdede kost, vi spiser idag, som gav tandlægerne gode kår. I modsætning til stenalderkosten, er nutidig mad rig på sukker og raffinerede kulhydrater. Det giver rigeligt næring til de bakterier, der giver tandproblemer, herunder paradentose.

Læs også:

Er stenaldermad overhovedet sundt?

Stenalderjægere guffede gerne kulhydrater

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.