Stenalderkost øger risikoen for kræft lige så meget som rygning
12 marts 2014

KORT NYT FRA UDLANDET:

Er du mellem 50 og 65 år, så bør du måske være varsom med at kaste kød i gabet, som den populære stenalderkost ellers dikterer. I hvert fald viser et nyt studie, at folk i denne aldersgruppe havde en fire gange så stor risiko for at udvikle kræft, hvis deres kost var meget rig på kødproteiner. Det skriver Scientific American, som også kan berette, at denne forøgede risiko svarer til kræftrisikoen forbundet med rygning.

Tallene i det nye studie er dog meget aldersspecifikke. Mens gruppen af midaldrende ser ud til at skulle holde sig langt væk fra en diæt med meget kød, så ser det modsatte ud til at gøre sig gældende for folk over 65 år. Ifølge de nye resultater har denne gruppe nemlig ligefrem en sundhedsgevinst at hente ved en diæt med et moderat proteinindtag fra kød.

De nye resultater strider umiddelbart imod et andet nyere studie fra Umeå Universitet og University of Cambridge, som viste, at stenalderkost er mere slankende end kostrådene. Og så alligevel ikke; at man taber sig, er nemlig ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man lever længere, beretter biologiprofessor Valter Longo fra University of Southern California. Han stod bag det nye studie og er desuden direktør for universitetets ’Longevity Institute’ (instituttet for lang levetid, red.).

Forskerne har i det nye studie undersøgt 6.000 mennesker i alderen 50 år og derover og fulgt dem I 18 år. Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism.

Læs også:

Stenalderkost er mere slankende end kostrådene

Er stenaldermad overhovedet sundt?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

cpp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.