Stærke følelser giver 8,5 gange større risiko for hjertestop
Kilde: 
10 marts 2015

KORT NYT FRA UDLANDET:

Tag et par dybe indåndinger og tæl til 10, for det er ikke kun på film, at hovedpersonen pludselig falder om med hånden presset mod brystet efter et skænderi med konen eller mafiabossen. Risikoen for at få hjertestop bliver hele 8,5 gange større i de første to timer efter intense følelsesudbrud af vrede eller angst, viser et nyt studie, ifølge Psyblog.com.

Forskerholdet bag studiet interviewede 313 patienter, der havde haft hjertestop, om de havde haft intense følelsesudbrud i dagene op til. Og her fandt forskerne en klar sammenhæng:

»Vores studie bekræfter, hvad tidligere studier og anekdoter i film har vist: At intense vredesudbrud kan udløse hjertestop,« fortæller ph.d. Thomas Buckley fra University of Sidney i Australien til Psyblog.com.

Angstanfald gav ligefrem 9,5 gange større risiko. Derfor anbefaler studiets frontmand, professor Geoffrey Tofler fra University of Sidney, at man øver sig i at kontrollere sine mere intense følelser, hvis man i forvejen er i risikogruppen med for eksempel forhøjet blodtryk eller høje kolesteroltal.

Det betyder dog ikke, at man nu skal gå og være bekymret for at få hjertestop, bare fordi man blev sur i trafikken eller havde en lidt højrøstet diskussion over morgenkaffen, påpeger Thomas Buckley.

»Den absolutte risiko for, at én episode udløser et hjertestop er lav,« forklarer han.

Ikke desto mindre fremgår den forhøjede risiko tydeligt i studiet, så det kan betale sig at tøjle temperamentet lidt.

Studiet er udkommet i European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care.

Læs også:

Forskere: Nu kan vi måle risiko for hjertestop

Rotteforsøg giver nyt håb for hjertestop-patienter

Følelserne kortlagt i kroppen

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
il

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.