Spis fibre som teenager og undgå brystkræft senere
Kilde: 
03 februar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

Det kan være en rigtig god idé at spise sundt som teenager, hvis man vil undgå brystkræft senere. Faktisk vil en enhver stigning på 10 gram fiberindtag om dagen i teenageårene mindske risikoen for brystkræft med 13 procent senere i livet.

Det har et hold forskere fra Harvard University i Boston fundet ud af, skriver MedpageToday.com. Studiet er publiceret i tidsskriftet Pediatrics. 

»Der er tegn på, at mælkekirtler er mere modtagelige for kræftfremkaldende eksponering i barndommen på grund af abnorm vækst af celler og mangel på terminal differentiering,« skriver Maryam Farvid, professor på Harvard University og medforfatter til studiet i en mail til Medpage.

»Når vi tænker på de modificerbare risikofaktorer, er den første ting, der falder os ind, hvordan kost spiller ind i forhold til risikoen for brystkræft,« fortsætter hun.

Maryam Farvid fortæller også, at resultaterne ikke er overraskende i forhold til, hvad vi allerede ved om fiberindtag og risiko for cancer. Men det er første gang et studie påviser, hvor vigtigt det er med en fiberrig kost allerede i de tidlige teenageår.

Ifølge forskerne bør disse resultater opfordre kvinder til at forhøje deres indtag af fibre tidligt i livet snarere end senere i livet. Det gælder især om frugt, grøntsager og fuldkornsprodukter.

Et højt fiberindtag kan reducere cirkulære østrogenniveauer gennem ændringer i tarmfloraen og øge udskillelse af østrogen i mavetarmkanalen. Dette kan i endnu højere grad ske blandt teenagere, da cellerne her er i høj vækst. Derfor kan en fiberrig kost i teenageårene potentielt reducere risikoen for brystkræft. Forskergruppen fra Harvard University fastslår, at der er brug for mere forskning i relationen mellem kost i teenageårene og senere udvikling af kræft.

Forskerne har undersøgt 44.263 i USA kvinder mellem 33 og 52 år, hvoraf 1.118 kvinder var diagnostiseret med brystkræft. Udover brystkræft viste et tidligt, lavt fiberindtag sig også at være associeret med tidlig menstruation, højere alkoholforbrug, højere risiko for barnløshed og højere BMI som voksen.

Læs også:

Sådan spreder brystkræft sig til knoglerne

Sen overgangsalder øger risiko for brystkræft markant

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.