Søvnmangel besværliggør dit rygestop
16 juni 2015

KORT NYT FRA DANSKE UNIVERSITETER:

En god nats søvn er vigtigt for vores fremtidige helbred, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Det skyldes blandt andet søvnens indvirkning på livstilsfaktorer. Ifølge det nye studie er der yderste komplekse sammenhænge mellem vores søvn og vores livsstil. Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

»Denne undersøgelse viser, at søvn påvirker vores evner til at opretholde en sund livsstil, og når søvnen forringes, så bliver det mere sandsynligt, at vi tager usunde livstilsvalg,« siger postdoc Alice Jessie Clark fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet i pressemeddelelsen.

Resultaterne, der er udgivet i tidsskriftet International Journal of Epidemiologypeger på, at søvnen har indflydelse på en lang række livsstilsmæssige aspekter, herunder rygning, alkoholindtag, fysisk aktivitet og overvægt.

For eksempel havde rygere, der opretholdt et søvnmønster med normal og uforstyrret nattesøvn, større sandsynlighed for at være stoppet med at ryge inden for en fireårig periode, end rygere der forkortede deres nattesøvn eller oplevede tiltagende søvnforstyrrelser.

Ligeledes viste studiet en sammenhæng mellem begyndende søvnforstyrrelser og øget alkoholindtag, fysisk inaktivitet og udviklingen af overvægt i større eller mindre grad.

»Forbedret viden om betydningen af søvn, og ikke blot i forhold til den biologiske restitution men også i forhold til sunde livsstilsvalg, kan måske hjælpe folk med at tage en mere velovervejet beslutning, om hvordan natten tilbringes – skal man tjekke arbejdsmails, surfe på de sociale medier eller gå i seng og få en god nats søvn,« konkluderer Alive Jessie Clark i pressemeddelelsen.

Læs også:

REM-søvn sætter sig dybe spor i din hjerne

Sunde bygninger har soveværelser mod øst

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
mft

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.