Solstorm snært forbi Jorden: Vi var tæt på at blive smidt tilbage til 1700-tallet
Kilde: 
25 juli 2014

KORT NYT FRA ANDRE MEDIER:

I 2012 udbrød en kraftig solstorm, som lige netop gik forbi Jorden.

Den havde dog potentiale til at banke civilisationen tilbage til det 18. århundrede, oplyser den amerikanske rumfartsorganisation Nasa ifølge DR, der citerer Ritzau.

Det ekstreme rumvejr nærmede sig Jorden 23. juli 2012 og var det mest kraftfulde i 150 år.

»Hvis udbruddet var sket bare en uge tidligere, ville Jorden have været i skudlinjen,« fortæller Daniel Baker, der er professor i rumfysik ved University of Colorado ifølge DR.

Solstormen mødte undervejs et rumfartøj, der observerer Solen og ifølge Nasa nærmest er perfekt til at indsamle oplysninger om sådan en begivenhed.

Ifølge DR har forskere nu fastslået, at solstormen kan sammenlignes med den hidtil største storm fra rummet, der fandt sted i 1859 og er kendt som Carrington-begivenheden.

Stormen ville desuden have været dobbelt så voldsom som en i 1989, som blandt andet efterlod den canadiske storprovins Quebec uden strøm.

Solstormen kan lægge strømnet, satellitter og meget andet elektronisk udstyr ned, så civilisationen på Jorden ville blive banket mange år tilbage, hvis vi blev ramt af så kraftig en solstorm. 

Læs også:

Solstorm: Risiko for strømnedbrud i månedsvis

Tidligt solstormvarsel kan redde liv

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.