Snart kan du få et miljøvenligt juletræ
20 december 2012

Danske forskere vil gøre vores juletræer miljøvenlige, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse

Forskerne undersøger i øjeblikket, hvordan produktion af juletræer kan blive mere bæredygtig. De vil udvikle en måde at dyrke juletræer på, der hverken udleder pesticider og kvælstof. På den måde får honningbier bedre forhold at leve under, og juletræsproducenten sparer penge.

»Vi vil udvikle et dyrkningssystem, der gør det muligt at reducere forbruget af ukrudtsmidler med op til 85 procent, mindske anvendelsen af kvælstof med mindst 30 procent, reducere udvaskningen af kvælstof og forbedre honningbiernes levevilkår,« siger lederen af projektet, seniorforsker Per Kudsk fra Aarhus Universitet i pressemeddelelsen.

For at sikre en høj og ensartet kvalitet samt en rentabel produktion, er juletræsproducenternes to vigtigste virkemidler gødning og ukrudtsgift. Ønsket er at bevare den høje kvalitet og produktion, beskytte miljøet og sænke produktionsomkostningerne.

Løsningen, som forskerne vil undersøge nærmere, er egentlig ganske enkel: Juletræerne skal dyrkes i et tæppe af grønt mikrokløver. Det ligner almindelig kløver men, som navnet antyder, er det mindre, og er ikke så stærk en konkurrent til juletræerne som almindelig kløver.

»I modsætning til almindelig kløver bliver mikrokløverets vækst ikke dominerende, men det skal slås en gang i mellem for at holde det nede. Til gengæld er væksten kraftig nok til sammen med meget lave doseringer af ukrudtsmidler at holde ukrudtet nede,« forklarer Per Kudsk.

Som kvælstoffikserende plante kan mikrokløveret hente kvælstof fra luften og levere det via jorden til juletræerne, som derved får naturlig næring fra deres grønne gulvtæppe. Skal der tilføres ekstra kvælstof til juletræerne i form af kunstgødning, er kløveret med til at mindske eventuelt overskydende kvælstof i vinterperioden sammenlignet med, hvis juletræerne stod i en bar mark uden øvrig vækst.

Honningbierne og andre bestøvere får også noget ud af, at juletræerne står i kløver, for kløveret et fødegrundlag for dem.

Læs også:

Se fantastisk juletræ af gigantiske gnister

Dit juletræ kan blive grimmere og dyrere

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.