Smartphonen er din eksterne hjerne
Kilde: 
02 august 2012

Menneskets forlængede arm – smartphonen – er blevet en organisk forlængelse af os selv. Ifølge eksperter betyder den teknologiske udvikling, at vi tænker anderledes og har taget et skridt længere op ad evolutionsstigen.

Mennesket og teknologien rykker hele tiden tættere og tættere sammen. Computeren er ikke længere hensat til skrivebordet, men er med overalt i form af smartphonen.  Og forholdet til de små elektriske apparater er efterhånden blevet så tæt, at smartphonen er blevet naturlig forlængelse af, hvem vi er, argumenterer en række internationale eksperter i Berlingske på baggrund af tendenser i samfundet.

Ifølge Scott W. Campbell, der er professor i telekommunikation ved University of Michigan, er smartphones i dag en fast beklædningsdel og en nærmest organisk udvidelse af os selv. En ekstern hjerne, hvor vi lagrer dele af vores hukommelse. Antropologen Case Amber mener, at mennesker og maskiner nu er så tæt forbundet, at vi har nået et nyt trin på evolutionstrappen. Mennesket er blevet en ny version af Homo Sapiens – cyborgs – der er en sammensmeltning af kød og teknologi.

»Når mennesker klikker på deres smartphones, leder de tit efter informationer i deres »anden hjerne«. Derfor går vi i panik, hvis vi mister vores smartphones. Der opstår simpelthen et hul i vores i hukommelse. Og jo flere informationer, vi lader vores smartphone overtage, desto mere afhængige bliver vi af den,« siger Case Amber til Berlingske.

Sherry Turkle, ph.d. i psykologi fra Harvard University, mener, det er svært at forudse i hvor høj grad, de små apparater påvirker menneskets psyke.

»For 30 år siden spurgte vi, hvad vi skulle bruge computere til. Nu spørger vi, hvad vi ikke kan bruge dem til. De ændrer ikke bare vores måde at tænke på. De laver om på, hvem vi er,« konkluderer hun.

Læs også på Videnskab.dk:

Du kan redde miljøet med din smartphone

Smartphones skal hjælpe videnskaben

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.