Skelsættende ny kræftforskning: Blodprøver kan redde liv
Kilde: 
07 maj 2015

KORT NYT FRA UDLANDET

Indtil nu har kræft i æggestokkene været svært at spore i tide, da symptomerne ofte er forbundet med andre sygdomme. Det kan ny forskning nu ændre på.

Et 14-årigt studie, der har observeret mere end 46.000 kvinder, viser nemlig, at kræft i æggestokkene kan afsløres på et tidligt stadie gennem blodprøver, skriver bbc.com. Hvis det viser sig, at kræften bliver afsløret i tide, kan opdagelsen betyde, at adskillige menneskeliv vil blive reddet.

»Det er positivt, men det mest interessante resultatet ligger i, om vi har opdaget kræften tidligt nok til at kunne redde liv. Det håber vi, vi har,« siger professor Usha Menon, fra University College London, der står bag undersøgelserne til bbc.com.

Usha Menon og hans forskningsteam har gennem blodprøverne kunnet identificere mængderne af stoffet CA-125, som er ekstra højt, når en kvinde er ramt af kræft på æggestokkene. Indtil nu har det resulteret i, at forskerne har opsporet 86% af kræfttilfældene hos de 46.000 indvolverede forsøgspersoner i bedre tid, end lægevidenskaben normalt formår.

Næste skridt er at finde ud af, om det er tids nok til at helbrede kræften. 

Alene i Storbritannien bliver 7.100 kvinder ramt af æggestokkekræft hvert år. Heraf dør 4.200. 

Forskningsresultaterne er endnu ikke publiceret online.

Læs også:

Nyt molekyle spiller vigtig rolle i forståelsen af kræft

Kræft kommer ikke alene - andre sygdomme følger med

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

sbv
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.