Simpel matematisk model kan afprøve konspirationsteorier
Kilde: 
27 januar 2016

KORT NYT FRA UDLANDET:

En matematisk model kan nu afsløre sandsynligheden for fejl i enhver given konspirationsteori. Modellen viser, at jo ældre konspirationsteorien er, jo større sandsynlighed er der for, at den er falsk. Det skriver BBC.com.

Man kan eksempelvis nu bruge modellen til at afprøve, om der har aldrig været mennesker på månen, om klimaforandringerne er et fupnummer, om vaccination er farlig og om medicinske firmaer med vilje har tilbageholdt en kur mod kræft.

Den matematiske ligning er udviklet af David Grimes, post doc på Oxford University i England. Han bygger ligningen på tre faktorer: antallet af involverede konspiratorer, mængden af tid, der er passeret og den iboende sandsynlighed for, at konspirationsteorien fejler.

David Grimes kom frem til, at store konspirationsteorier hurtigt kan dømmes til at fejle, hvis beviset for deres validitet udebliver. Jo ældre en teori er, des dummere er det altså at tro på den. Den matematiske model foreslår eksempelvis, at hvis månelandingen var falsk, skulle der have været videnskabeligt bevis for det efter maksimalt 3,7 år.

»Jeg tror det er svært og måske endda umuligt at påvirke dem, der allerede føler sig overbevist. Jeg håber, at denne forskningsartikel er brugbar for dem, der holder mere til på midten, og som måske undrer sig over, hvorvidt forskere kan forevige et fupnummer eller ej,« siger David Grimes til BBC.

Det er vigtigt at få afprøvet sandsynligheden af konspirationsteorierne, da de kan spænde ben for vigtige forskningsresultater.

Selvom der er manglende bevis for denne slags teorier om verden, er den offentlige accept af dem nemlig stadig høj. Det kan skabe tvivl eller uenighed på områder, hvor videnskaben er veletableret og dokumenteret.

Studiet er publiceret i tidsskriftet PLOS ONE.

Læs også:

Hvem tror på konspirationsteorier?

Konspirationsteorier om Hitlers død afspejler vores trang til hævn

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

pmd 
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.