Selvlysende bakterier skal bruges til hemmelig kommunikation
Kilde: 
27 september 2011

Som en form for usynligt blæk, er det nu lykkedes forskere fra USA at få bakterier til at være selvlysende og kode for bestemte budskaber. Det skriver Wired.com.

Professor David R. Walt og hans kollegaer fra Afdeling for Kemi på Tufts University i Massachusetts gensplejsede syv stammer af Escherichia coli til hver at udtrykke forskellige selvlysende proteiner.

Selvlysende, eller ’fluorescerende’, proteiner lyser, når de udsættes for bestemte bølgelængder af lys, og grupper af bakterier, der udtrykker disse proteiner, giver synlige, farvede områder.

'Dette er en biokodet besked'

Ved at arrangere disse prikker af farve i bestemte matematiske formler, var forskerne i stand til at udtænke en kodning til at producere skjulte budskaber.

I et ’proof-of-principle’ eksperiment producerede, sendte og genlæste forskerne et specifikt mønster af glødende bakterier, hvor der blandt andet stod 'Dette er en biokodet besked.'

Bakterier manipuleret til at udtrykke proteiner, der ændrer farve kan med tiden bruges til at skabe beskeder, der bliver ulæselig, som de bliver ældre. Forfatterne påpeger, at teknikken kunne bruges til at lave en form for biologisk stregkodelæsning, og måske potentielt til at hemmelig kommunikation.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.