Sekret fra bæverrøv får maden til at smage godt
03 oktober 2013

KORT NYT FRA UDLANDET:

Bævere producerer med deres numse en yderst velduftende væske. Sekretet bruger bæverne til at markere deres territorium. Men væsken er i mere end 80 år blevet brugt af os mennesker som ingrediens i parfumer og fødevarer, fordi den dufter rigtigt godt. Det skriver National Geografic, som i deres historie henviser til en forskningsartikel i International Journal of Toxicology fra 2007. 

Sekretet kaldes på dansk bævergejl. Det bliver produceret i nogle kirtler, der er placeret mellem bæverens bækken og dens halerod – altså lige ved bæverens anus. Derfor består bævergejl blandt andet af sekreter fra bæverens endetarm og af urin.

Det bliver til en duftende brun slim, som man kan få fat i ved at bedøve bæveren.

»Man kan malke de anale kirtler og på den måde udvinde væsken.«

»Man sprøjter det ud. Det er ret ulækkert,« siger biolog ved Southern Illinois University Joanne Crawford til National Geografic.

Besværlighederne ved at skaffe væsken betyder dog, at den i dag slet ikke er så udbredt som ingrediens, som den har været. På oversigten over ingredienser kan den dog i amerikanske fødevarer gemme sig under betegnelsen ’natural flavouring’, fortæller National Geografic.

Læs også:

Derfor har edderkopper så mange øjne

Kan mus i faldskærm dræbe slanger?

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.
ibp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.