Satellit-bremse skal sende rumskrot på selvmordskurs
Kilde: 
04 juni 2012

Udtjente satellitter - der blandt ander har været brugt til GPS-teknologi - kredser rundt i rummet og støder ind i satelitter, der stadig er i brug.

Men en opfindelse fra Aalborg Universitet Esbjerg kan i fremtiden rydde en del af det irriteredene rumskrot af vejen, skriver aau.dk.

Lektor Anders Schmidt Kristensen og professor Lars Damkilde fra Aalborg Universitet Esbjerg opfandt og patenterede i 2009 en simpel mekanisme, der kan udfolde store overflader i rummet.

De har nu gennemført et forprojekt, som viser, at opfindelsen er teknisk velegnet som udgangspunktet for en ”satellitbremse”. Bremsen reducerer satellittens hastighed, når den ikke længere er aktiv. På den måde når den hurtigere ned i atmosfæren, hvor den brænder op.

 

Startede som idé på serviet

»Det er en drøm, der går i opfyldelse, når noget, der startede som en løs idé på bagsiden af en serviet, nu går hen og bliver virkelighed og skal afprøves i rummet,« siger en glad lektor Anders Schmidt Kristensen fra Aalborg Universitet Esbjerg.

Demonstrationen af bremsesystemet vil foregå i slutningen af 2013 og resultere i, at testsatellitten kan observeres som et stjerneskud på himlen, når den brænder op på sin vej tilbage igennem atmosfæren.

Forprojektet er støttet af midler fra Styrelsen for Forskning og Innovation.

Læs også: Glemte pyramider fundet med satellit

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.